Krk Etno Fest: Pul Kaštela

When:
26. May 2023. @ 20:00 – 28. May 2023. @ 21:00
2023-05-26T20:00:00+02:00
2023-05-28T21:00:00+02:00
Where:
Krk, Otok Krk
Trg Kamplin
HR-51500 Krk
Hrvatska

datum: 26.-28.5.

mjesto: Frankopanski kaštel, Krk

program: radionica pjevanja + koncert

ulaznice: Dallas music shop Rijek, Entrio

 

  I u svome trećem izdanju Krk Etno Fest: Pul Kaštela nastavlja s ciljevima iz prethodna dva: spoj kvalitetne autohtone glazbe i kulturno povijesnih lokcija grada Krka. Tako je za mjesto održavanja izabran Frankopanski kaštel (na trgu Kamplin), a dodatna posebnost ovogodišnjeg izdanja je specijalizirana radionica pjevanja koju vodi Goran Farkaš. Naravno, subotnji koncertni program je kulminacija festivala gdje nas očekuju premijerni nastup svestrane umjetnice, multijezične kantautorice i akademske glumice, Elis Lovrić. Na svoj festivalski, također premijerni krčki nastup dolazi skupina od 20 entuzijastičnih instrumentalista i pjevača iz Pazina, Peroja, Pule, Rijeke i Portoroža ili jednostavnije TradInEtno Orkestar.

Nakon dva više nego uspješna izdanja u kojima je publika mogla uživati u eminentnim nastupima vrhunskih glazbenih gostiju poput Tamare Obrovac, grupa Afion, Veje i drugih poznat je i program, kao i termin trećeg izdanja Krk Etno Festa: Pul Kaštela.  

Zadnji svibanjski vikend ispuniti će autohtona glazba u kombinaciji s specijaliziranom radionicom za sve one koji se žele okušati u pjevanju. Upravo je spomenuta radionica posebnost trećeg izdanja. Naime, uz vrhunskog stručnjaka Goran Farkaš (grupe Veja, GorrMarr i Mih & Me, ali i istraživač tradicijske glazbe Istre) polaznici će imati priliku naučiti nekolicinu istarskih pjesama na nekoliko različitih stilova i jezika. To pjevanje je, pod nazivom „Dvoglasje tijesnih intervala”, uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Cijena radionice iznosi 15 eura, traje cijelo vrijeme festivala u tri termina uz završno javno predstavljanje. Pozivnica za sve zainteresirane u dobi iznad 14 godina da se jave: e-mail: kreativnikrk@gmail.com ili u inbox facebook stranice udruge Kreativni Krk ili pak  putem kontakt telefona: 092 3319 441

Broj mjesta je ograničen na 14.

Dodatno zadovoljstvo ovogodišnjeg izdanja zasigurno je i sama lokacija, Frankopanski kaštel. Smješten na Trgu Kamplin svakako će dati posebnu čar subotnjem (27.5.) koncertnom programu. Posebna glazbena gošća festivala je Elis Lovrić, svestrana umjetnica, multijezična kantautorica i akademska glumica. Na svoj premijerni nastup, kad je riječ o gradu Krku, dolazi predstaviti  svoj aktualni album “Kanat od mora” s pratećom knjigom.

Idejna je začetnica i organizatorica koncertnih manifestacija koje promiču kantautorsko stvaralaštvo – “Štoria od muziki i kamika / Music and Stones Festival” koja se održava u Puli i festivala “Kantautori u kaštelima / Castelli inCantati / enChanted Castles” koji se pod pokroviteljstvom Istarske županije održava u srednjovjekovnim kaštelima i utvrdama u Istri.

Također, svoj premijerni krčki nastup priprema i TradInEtno Orkestar. Skupina od 20 entuzijastičnih instrumentalista i pjevača iz Pazina, Peroja, Pule, Rijeke i Portoroža. Dijele tradicionalnu i svjetsku glazbu te uče jedni od drugih kao i od iskusnih folk glazbenika poput Daria Marušića, Dunje Bahtijarević i Gorana Farkaša. Njihov je koncert glazbeno putovanje iz Istre u svijet.

Ulaznice za koncertni program već su u prodaji po cijeni od 10 eura, dok im cijena na dan skače na 13 eura. Prodajna mjesta su Dallas music shop Rijeka i sustav Entrio. Posebna napomena: koncert je kombinacija stajanja i sjedećih mjesta koja su ograničena.

 Započni glazbeno ljeto na Krku!

Krk Etno Fest: Pul Kaštela 2023. organiziraju Distune promotion i udruga Kreativni Krk. Festival financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Primorsko-goranska županija, Grad Krk, TZ Grad Krk i HUZIP.

 O koncertnim gostima:

Elis Lovrić, svestrana je umjetnica, multijezična kantautorica i akademska glumica rodom iz Rapca. Melodioznošću svojih autorskih skladbi na labinskoj cakavici, svom materinjem izričaju, približila je ovaj izniman govor slušateljima širom Hrvatske i van naših granica.
Spajajući zvuk tradicije i suvremenosti u jedinstvenu cjelinu impresivnog emotivnog naboja, Elis svojom glazbom uvodi publiku u zaboravljene svjetove našeg kraja. Piše, sklada, aranžira, producira i izvodi svoju glazbu te ju samostalno objavljuje. Do sada je objavila desetak singlova i glazbene albume „O canto da Istria”, „Merika“ i „Kanat od mora“ kojeg je kritika ocijenila riječima “majstorski spoj nadahnutih sviračkih dionica, vokalnih bravura i sjajnih tekstova”. Izdala je i vlastitu knjigu stihova i kratke proze “Kanat od mora” pisanu na labinskoj cakavici koja je prevedana na portugalski, japanski i standardni hrvatski jezik.

Dobitnica je tri nagrade na Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku, za nastup na ČAnsonfestu nagrađena je za najbolju interpretaciju dok je na Festivalu dell’Istroveneto dobitnica nagrade za najbolji tekst autorske skladbe. Dodijeljena joj je godišnja glazbena nagrada Music pub 2019. za hrvatsku kantautoricu godine, a dobitnica je i nagrade “Istriana” za izniman doprinos u kulturi Istarske županije. Idejna je začetnica i organizatorica koncertnih manifestacija koje promiču kantautorsko stvaralaštvo – “Štoria od muziki i kamika / Music and Stones Festival” koja se održava u Puli i festivala “Kantautori u kaštelima / Castelli inCantati / enChanted Castles” koji se pod pokroviteljstvom Istarske županije održava u srednjovjekovnim kaštelima i utvrdama u Istri.

TradInEtno Orkestar je skupina od 20 entuzijastičnih instrumentalista i pjevača iz Pazina, Peroja, Pule, Rijeke i Portoroža. Dijele tradicionalnu i svjetsku glazbu te uče jedni od drugih kao i od iskusnih folk glazbenika poput Daria Marušića, Dunje Bahtijarević i Gorana Farkaša. Njihov je koncert glazbeno putovanje iz Istre u svijet.

 

Info o radionici pjevanja
Na radionici će se učiti nekoliko istarskih pjesama na nekoliko različitih stilova i jezika. To pjevanje je, pod nazivom „Dvoglasje tijesnih intervala”, uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Radionica traje dva dana (petak, 26.5. i u subotu 27.5.) u sjedištu udruge Kreativni Krk (iznad tržnice u Krku).
Radionica je namijenjena za dobne uzraste od 14+ godina.
Za prijavu je poželjno prethodno pjevačko iskustvo.
Maksimalan broj polaznika: 14
Cijena radionice iznosi 15 eura i omogućuje slobodan ulaz na subotnji koncert u Frankopanskom kaštelu.
Predstavljanje radionice i koncert polaznika, biti će u nedjelju 28.05. u Frankopanskom kaštelu od 12h

Sve zainteresirane molimo da pošalju svoje podatke (točno ime i prezime i kontakt) na e-mail: kreativnikrk@gmail.com ili se jave u inbox facebook stranice udruge Kreativni Krk
kontakt telefon: 092 3319 441

 

O voditelju radionice

Goran Farkaš je glazbenik koji se bavi promocijom i istraživanjem tradicijske glazbe Istre, a s njom se preko svoje obitelji susreće kao dijete. S 11 godina počinje učiti tradicijske instrumente. Jedan je od osnivača pazinske etno grupe Veja koju vodi od, sad već davne, 2007. godine. Osim u Veji, Goran svira i u nekoliko drugih bendova kao što su GorrMarr i Mih & Me. Uz to, rad na tradicijskoj glazbi realizira kroz aktivnosti Udruge TradInEtno.

Leave a Reply