Jun
1
Thu
Dorotea Matijević – Sve do buđenja @ AKC Medika/Galerija Siva
Jun 1 @ 19:00 – Jun 8 @ 20:00

Autonomni kulturni centar Attack! kroz program galerija Siva poziva vas na otvorenje izložbe Dorotee Matijević pod nazivom Sve do buđenja. Otvorenje izložbe predviđeno je za 1. lipnja u 19.00 sati u galeriji Siva, Pierottijeva 11, Medika. Izložbu možete pogledati svaki dan do 8. lipnja od 17:00 – 20:00 sati.

Umjetnica dočarava vlastiti životni prostor kroz dugačak horizontalno postavljen prikaz, koji okružuje galeriju na tri zida. Djelo je sačinjeno od mnoštva detalja i scenskih prikaza, a osobni doživljaj naglašava prepoznatljivim koloritom.

Prikaz ima svoj vremenski tok, a sama radnja prati prvu figuru dok prolazi kroz sve prostorije stana, sve do ponovnog susreta s drugom figurom.

Dorotea Matijević (1998.,Zagreb) završila je slikarstvo u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Trenutno završava preddiplomski studij Slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom prof. Zoltana Novaka. U svojim djelima bavi se subjektivnim doživljajem prostora, odnosom ljudi s njihovim životnim prostorima i predmetima, smještanjem nereda u gotovo apstraktne kompozicije te spajanjem filma i slike kroz prikaze koji ujedno imaju i vremensko trajanje. Do sada je izlagala na skupnim izložbama u Grazu, Zagrebu, Križevcima i Zlataru.

Više o radovima umjetnice na:

https://www.instagram.com/doro.matije/?hl=hr

 

vise o izložbi:

FB: https://bit.ly/42eqYam

Instagram: https://bit.ly/3WIbJVR

https://attack.hr/

___________________________________________

Galerija Siva program je AKC-a, financijski podržan sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zaklade kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva

http://attack.hr/galerija-siva/

attack.hr

https://www.facebook.com/akc.attack

https://www.instagram.com/akc.attack/

https://www.tiktok.com/@akcattack

https://twitter.com/AKCAttack

Jun
8
Thu
Canzoniere Grecanico Salentino @ Klub Močvara
Jun 8 @ 20:00

 

Četvrtak, 8.6.2023.
vrata 20h, koncert 21h

Upad u pretprodaji do 7.6.2023. u 23:59h: 14 €/105,48 kn
Upad na dan događanja: 17 €/128,09 kn

Pretprodajna mjesta:
Dirty Old Shop, Tratinska 34, Zagreb
Rockmark, Ul. Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb
Dallas Music Shop, Splitska ul. 2A, Rijeka

Pretprodaja ulaznica: core-event.co

 

Povratak kultne talijanske grupe koja je prošli put rasplesala cijelu Močvaru!

Istituto Italiano di Cultura Zagabria – Talijanski institut za kulturu i Močvarin program Vrelo zvuka predstavljaju:

CANZONIERE GRECANICO SALENTINO (Italija)
Web: canzonieregrecanicosalentino.netFacebookInstagramSpotify

Kada smo ih ugostili u prosincu 2021. to smo morali napraviti u ograničenim uvjetima jer je to bilo jedno od prvih gostovanja nekog većeg stranog izvođača nakon pandemije koronavirusa. No, bez obzira na to Canzoniere Grecanico Salentino su napravili nezaboravan show na kojem je plesala cijela Močvara pa nam nije ostalo ništa drugo nego da ih pozovemo opet i sada su tu. Kultna talijanska etno grupa vraća se u Močvaru da donese dah juga i raspleše sve one koji dođu na ovaj koncert.

Grupa Canzoniere Grecanico Salentino osnovana je još 1975. godine od strane Rune Durante, a vodstvo grupe se zadržalo u obitelji pa je sada vođa CGS Mauro Durante, cijenjeni glazbenik i van talijanskih granica koji je surađivao s brojnim svjetskim glazbenicima poput Justina AdamsaIbrahima MaaloufaGorana Bregovića ili Ballake Sissoka. Tijekom više od 40 godina CGS se nametnula kao vjerojatno najvažnija talijanska world music grupa, a svirali su na svim važnijim žanrovskim, ali i onim drugim festivalima na svijetu. Posebno su aktivni u posljednjih desetak godina, kada su svoj zvuk osuvremenili te ga približili i široj publici.

Ova grupa je osnovana kako bi promovirala pizzicu, odnosno tarantu – ples talijanskog juga iz regije Salento. Sama muzika je puna strasti i energična, a njena repetitivnost dovodi slušatelje u stanje transa. Canzoniere Grecanico Salentino tu glazbu izvode na akustičnim instrumentima tipičnim za jug Italije, ali i na nekim drugim instrumentima pa sada u svojem sastavu imaju violinu, gajde, harmoniku, buzuki i tambur, uz nezaobilazne udaraljke dok svoju ljubav prema pizzici pokazuju tako što u svojem članstvu uvijek imaju plesačicu koja na neki način na koncertima diktira glazbeni ritam.

Osim kroz grupu, članovi Canzoniere Grecanico Salentino pizzicu promoviraju i kroz aktivnost u sjajnom festivalu La Notte dalla Taranta koji svake godine u Lecceu i okolnim gradovima i mjestima okupi više od 100.000 ljudi. Festival plesa i sjajne glazbe privlači različite svjetske glazbenike koji se žele okušati u ovom zanimljivom tradicijskom izričaju.

Canzoniere Grecanico Salentino su jedna od najvećih europskih etno/world music grupa i velika je čast da ih imamo u Močvari.

Nemojte propustiti ovaj plesni spektakl!

 
Jun
28
Wed
Azymuth @ Peti Kupe
Jun 28 @ 20:00

 

Kultni brazilski bend Azymuth stiže u Peti Kupe

Pedeset godina djelovanja uspjeh je do kojeg dođu zbilja rijetki, pogotovo kad je u pitanju glazba. Uspjelo je to brazilskom jazz-funk bendu Azymuth koji upravo ove godine slave 50. obljetnicu. U povodu toga kultni bend kreće na europsku turneju, u sklopu koje 28. lipnja stižu i u Zagreb, točnije u Peti Kupe! 

Stvorivši potpuno novi zvuk i vlastiti jedinstveni žanr spajanjem jazz-funka sa sambom, Azymuth je postao jedan od najutjecajnijih brazilskih bendova i zasigurno jedan od najdugovječnijih glazbenih sastava na svijetu. U 50 godina objavili su više od trideset albuma, snimajući i svirajući do danas s istim elanom kao u samim počecima. Kao i njihov utjecaj na jazz i funk, doprinos Azymutha elektroničkoj glazbi diljem svijeta je neupitan, a dokaz tome su i brojne suradnje s imenima kao što su 4hero, Jazzanova, Theo Parrish i Ron Trent.

Bend je, nažalost, ostao bez suosnivača Ivana Contija koji je iznenada preminuo prije mjesec dana. Unatoč tragičnoj vijesti, bend je odlučio održati najavljenu turneju koja će biti posvećena upravo tom legendarnom bubnjaru, po mnogima jednom od najboljih na svijetu. „Riječ azimut na staroarapskom znači put i vjerujem da je pred bendom novi put. Moramo uskrsnuti poput feniksa”, izjavio je basist Alex Malheiros, također suosnivač benda i najbolji prijatelj Ivana Contija zvanog Mamão.

Njemu i klavijaturistu Kiku Continentinu na bubnjevima će se pridružiti veliki prijatelj benda Renato Massa. Ime jednog od najuglednijih brazilskih bubnjara jamstvo je da će koncerti Azymutha ostati putovanja kroz briljantan spektar ekspresionističkog funka s kozmičkom energijom i majstorskom svirkom kakvu biste očekivali od najboljeg tročlanog sastava na svijetu.

Ulaznice za ovaj jedinstveni glazbeni doživljaj dostupne su putem poveznice: www.entrio.hr/event/azymuth-50th-anniversary-tour-peti-kupe-14267

event: www.facebook.com/events/257014126891349

Aug
31
Thu
INOTA festival @ Inota Power Plant
Aug 31 @ 16:00 – Sep 3 @ 17:00

 

INOTA festival ugašenu socijalističku elektranu vraća u život 

Samo tri sata vožnje od Zagreba, i sat vremena do Budimpešte, nedaleko od jezera Balaton, bivša industrijska lokacija će između 31. kolovoza i 3. rujna biti vraćena u život, s više od 100 suvremenih glazbenika, DJ-a i vizualnih umjetnika, a sve će početi s nastupom hvaljenog skladatelja Nilsa Frahma.

Napuštena termoelektrana Inota

Termoelektrana Inota bila je najveća industrijska investicija u Mađarskoj pedesetih godina prošlog stoljeća, a na vrhuncu je strujom mogla opskrbljivati cijelu Budimpeštu. Njena tri ogromna rashladna tornja poznata su svima koji se voze do jezera Balaton iz glavnoga grada, a također vrijedi znati da je njihova tehnologija vodenog hlađenja bila revolucionarna inovacija u to vrijeme, za koju su inženjeri László Heller i László Forgó osvojili Grand Prix na Svjetskoj izložbi u Bruxellesu 1958. Zahvaljujući Inoti, ovi rashladni tornjevi jedinstvenog oblika ubrzo su postali rašireni diljem svijeta. To je naravno, samo dio pogona od 225.000 četvornih metara koji je bio u funkciji pola stoljeća, a koji je zatvoren 2001. 

Festival INOTA će zapanjujuću turbinsku dvoranu, kotlovnicu i društveni centar – koji se koristio za zabavu radnika – vratiti u život: svatko se može izgubiti u ovom spektaklu u potpunoj tišini, ali ovaj vikend zvučne i vizualne umjetnosti učinit će doživljaj još intenzivnijim.

Umjetnici Inota festivala

Festival INOTA ispunit će ove goleme industrijske prostore između 31. kolovoza i 3. rujna širokim spektrom umjetnika i izvođača čija djela pomiču granice žanrova – počevši s koncertom otvorenja izvanrednog njemačkog skladatelja Nilsa Frahma, čiji su nekonvencionalan pristup prastarom instrumentu te zvučna alkemija ambijentalnih tekstura i atmosferske elektronike, osvojili mnoge obožavatelje diljem svijeta. Brojne turneje i koncerti u cijelom svijetu učvrstili su njegov ugled kao iznimnog instrumentalista i fascinantnog live izvođača. Njegovi su albumi stekli međunarodno priznanje kritike i publike, a njegovi nastupi uživo redovito su rasprodani.

Lineup također čine: ABADIR / Blackhaine / Caterina Barbieri / Daniel Avery / DJ Seinfeld / Ellen Allien / Extrawelt / Forest Swords / Fuse* / Gábor Lázár / Imre Kiss / KMRU / Konstantin Sibold / Lebanon Hanover / Lewis Fautzi / Lucinee b2b Sept / Lucrecia Dalt / Maotik / Max Cooper /  Nene H b2b Akua  / Oscar Mulero / Overmono / Palms Trax / Paramida / Platon Karataev / Rival Consoles / Robert Henke / Rroxymore / Slikback x Weirdcore / Space Afrika / Tigerhead / Zságer Balázs and Katona KatI…i mnogi drugi, uključujući brojne lokalne artiste.

Dnevne ulaznice, kao i festivalske, već su dostupne na službenim stranicama festivala.

INOTA Festival zajednička je inicijativa programa Europske prijestolnice kulture i pobornika suvremene kreativne elektronske glazbene scene Budimpešte – dugogodišnjeg promotorskog kolektiva NVC i tvrtke za video i 3D projekcije Centrum Production, a sve je vođeno ciljem da se osnuje najveći audiovizualni festival u Mađarskoj koji se ne usredotočuje samo na glazbene izvedbe, već i na svjetlosne instalacije, mapiranja i druga vizualna djela.

Sep
24
Sun
God Is An Astronaut @ Klub Močvara
Sep 24 @ 20:00

Nakon, sad već višegodišnjih odgoda, zagrebački koncert irskih post rock velikana God Is An Astronaut dobio je finalni datum. Nedjelja, 24.9., a mjesto soničnog putovanja je klub Močvara.

Osnovani od strane Nielsa i Torstena Kinselle 2002. godine, svako glazbeno djelo kojem je bend od tada udahnuo život nudilo je intenzivnu zvučnu kulisu, vodeći slušatelja kroz eterično i emocionalno post rock ronjenje u beskrajne atmosfere.

S novom klasičnom postavom “Niels, Lloyd, Jamie and Torsten” izvest će svoj drugi album “All is Violent, All is Bright” u cijelosti nakon čega slijedi i “pandemijski” album “Ghost Tapes #10”. Sve skupa povodom proslave 20 godina postojanja benda.

   Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 140,00 kn (18€) moguće je kupiti u Dirty old shopu, Dallas music shop (Rijeka) te u sustavu Entrio. Na dan koncerta cijena iznosi 21,33€. Naravno, prethodno kupljene ulaznice vrijede i za novi datum.

Zajedničku organizaciju potpisuju zagrebački Subsonic events i riječki Distune promotion.

God Is An Astrounat (IRL)
http://godisanastronaut.com/

FB event

video spot

Leave a Reply