INOTA festival

When:
31. August 2023. @ 16:00 – 3. September 2023. @ 17:00
2023-08-31T16:00:00+02:00
2023-09-03T17:00:00+02:00
Where:
Inota Power Plant
8104 Várpalota 47°11'58.5"N 18°12'19.4"E

 

INOTA festival ugašenu socijalističku elektranu vraća u život 

Samo tri sata vožnje od Zagreba, i sat vremena do Budimpešte, nedaleko od jezera Balaton, bivša industrijska lokacija će između 31. kolovoza i 3. rujna biti vraćena u život, s više od 100 suvremenih glazbenika, DJ-a i vizualnih umjetnika, a sve će početi s nastupom hvaljenog skladatelja Nilsa Frahma.

Napuštena termoelektrana Inota

Termoelektrana Inota bila je najveća industrijska investicija u Mađarskoj pedesetih godina prošlog stoljeća, a na vrhuncu je strujom mogla opskrbljivati cijelu Budimpeštu. Njena tri ogromna rashladna tornja poznata su svima koji se voze do jezera Balaton iz glavnoga grada, a također vrijedi znati da je njihova tehnologija vodenog hlađenja bila revolucionarna inovacija u to vrijeme, za koju su inženjeri László Heller i László Forgó osvojili Grand Prix na Svjetskoj izložbi u Bruxellesu 1958. Zahvaljujući Inoti, ovi rashladni tornjevi jedinstvenog oblika ubrzo su postali rašireni diljem svijeta. To je naravno, samo dio pogona od 225.000 četvornih metara koji je bio u funkciji pola stoljeća, a koji je zatvoren 2001. 

Festival INOTA će zapanjujuću turbinsku dvoranu, kotlovnicu i društveni centar – koji se koristio za zabavu radnika – vratiti u život: svatko se može izgubiti u ovom spektaklu u potpunoj tišini, ali ovaj vikend zvučne i vizualne umjetnosti učinit će doživljaj još intenzivnijim.

Umjetnici Inota festivala

Festival INOTA ispunit će ove goleme industrijske prostore između 31. kolovoza i 3. rujna širokim spektrom umjetnika i izvođača čija djela pomiču granice žanrova – počevši s koncertom otvorenja izvanrednog njemačkog skladatelja Nilsa Frahma, čiji su nekonvencionalan pristup prastarom instrumentu te zvučna alkemija ambijentalnih tekstura i atmosferske elektronike, osvojili mnoge obožavatelje diljem svijeta. Brojne turneje i koncerti u cijelom svijetu učvrstili su njegov ugled kao iznimnog instrumentalista i fascinantnog live izvođača. Njegovi su albumi stekli međunarodno priznanje kritike i publike, a njegovi nastupi uživo redovito su rasprodani.

Lineup također čine: ABADIR / Blackhaine / Caterina Barbieri / Daniel Avery / DJ Seinfeld / Ellen Allien / Extrawelt / Forest Swords / Fuse* / Gábor Lázár / Imre Kiss / KMRU / Konstantin Sibold / Lebanon Hanover / Lewis Fautzi / Lucinee b2b Sept / Lucrecia Dalt / Maotik / Max Cooper /  Nene H b2b Akua  / Oscar Mulero / Overmono / Palms Trax / Paramida / Platon Karataev / Rival Consoles / Robert Henke / Rroxymore / Slikback x Weirdcore / Space Afrika / Tigerhead / Zságer Balázs and Katona KatI…i mnogi drugi, uključujući brojne lokalne artiste.

Dnevne ulaznice, kao i festivalske, već su dostupne na službenim stranicama festivala.

INOTA Festival zajednička je inicijativa programa Europske prijestolnice kulture i pobornika suvremene kreativne elektronske glazbene scene Budimpešte – dugogodišnjeg promotorskog kolektiva NVC i tvrtke za video i 3D projekcije Centrum Production, a sve je vođeno ciljem da se osnuje najveći audiovizualni festival u Mađarskoj koji se ne usredotočuje samo na glazbene izvedbe, već i na svjetlosne instalacije, mapiranja i druga vizualna djela.

Leave a Reply