Kin-o-zvuk: projekcije filma Birtija iz 1929.godine – lipanj Karlovac i Zagreb

Novi projekt KIN-O-ZVUK ove godine donosi projekcije crno-bijelog  nijemog igranog filma „Birtija“ redatelja Joze Ivakića iz 1929. godine, uz izvedbu originalno skladane glazbe LHD-a uživo!

            Nakon uspješne premijerne projekcije u sklopu DORF Festivala u Vinkovcima u ljeto 2023. godine, te projekcija u Sisku, Rijeci i Velom Lošinju, sljedeće izvedbe ove godine održat će se 4. lipnja u Karlovcu od 21:30 sati na Starom gradu Dubovcu u okviru programa Kino za van, a potom 6. lipnja u Zagrebu, u okvirima Klinike za psihijatriju Vrapče. U Zagrebu će biti dio popratnog programa u okviru obilježavanja Dana prava osoba s duševnim smetnjama – prije projekcije filma će od 17:00 sati biti organizirana javna tribina, a nakon i prigodan kratki nastup LHD.  

„Birtija“ donosi priču o alkoholizmu i njegovim posljedicama na obitelj, zajednicu i pojedinca ovisnika. Iako je radnja smještena u dvadesete godine prošlog stoljeća, kad je film i nastao, donosi bezvremenski i još uvijek aktualan prikaz ovisnosti i njezina negativnog  i razornog utjecaja.

Podsjećamo, LHD su ozvučili hrvatski nijemi film „Birtija“, nastao prošlog stoljeća u produkciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, a kojeg je digitalno restaurirala Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva. Sisački LHD su tako originalnom glazbom premostili vremensku udaljenost od nastanka filma do današnjih dana i upotpunili dramaturgiju priče svojim specifičnim glazbenim autorskim potpisom. Film je digitalno restauriran uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra 2020. godine. Restauracija je provedena u zagrebačkim studijima Ater i Klik film, pri čemu su korišteni izvornici na zapaljivoj, nitratnoj filmskoj vrpci.  

             Nositelj projekta je Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, u partnerstvu s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva, uz potporu HAVC-a i Ministarstva kulture i medija RH.

Leave a Reply