Bogat narativni dio Impulse Festivala 2024.

U novom izdanju Impulse Festivala publiku očekuje i bogati narativni dio. Čak dvije tribine otvaraju teme o uradi sam kulturi kao i propitkivanju festivalske scene s domaćim organizatorima, dok je prostor Galerije SKC domaćin  još jednog vizualnog segmenta pod nazivom “The Taste Of The Pit”, istoimenog fanzina i izložbe koncertne fotografije. Okosnicu Impulse Festivala čini već tradicionalni Sajam ploča, kojemu se u ovome izdanju pridružuje novitet – Finders Keepers buvljak. Na sve programe ulaz je slobodan.

DIY U RIJEČIMA I NA SLICI

Na koji način se do it yourself ili „uradi sam“ reflektira u glazbi? Više će posjetitelji moći saznati na tribini “DIY or die” u Galeriji SKC u utorak, 23. 4., od 19.30h

DIY je metoda izgradnje, modificiranja ili popravka stvari bez izravne pomoći profesionalaca ili certificiranih stručnjaka. Upravo takav pristup je izrastao u društveni koncept s ljudima koji jedni s drugima dijele ideje, dizajne, tehnike, metode i gotove projekte bilo online ili osobno. O počecima i razvoju, etičkim parametrima u njegovu pristupu, načinu rada i mnogočemu drugome govore: Dina Ivas  (No Profit Recordings, Pula), Pavle Kocanjer (audiovizualni diy entuzijast, Karlovac) i Bruno Butorac (student, Rijeka). Razgovor moderira studentica Leonida Cris Manojlovski.

Nakon tribine, slijedi vizualna poslastica za ljubitelje punka. Mladi audiovizualni entuzijast Pavle Kocanjer aka Vjetroslav Prdinski predstavlja svoj novi fanzin i prateću (putujuću) izložbu “The Taste Of The Pit”. Kako sam kaže: “U fanzinu i izložbi možete vidjeti jedne od najboljih i najintenzivnijih punk koncerata u posljednjih 5 godina.”

Pavle je sa svoja dva benda u kojima svira (Left to Starve i Rules) obišao cijelu Europu, pa su tako osim Hrvatske u selekciji i druge zemlje. Izložba se sastoji od 30 koncertnih fotografija koje nisu u fanzinu, a svi zainteresirani moći će kupiti fotografije i/li fanzin. Izložba je otvorena za posjete do subote, 27. travnja od 17h do 20h.

TRI PRIČE O SCENI

Drugi narativni dio u obliku tribine slijedi u srijedu, 24. travnja od 19h. Prostor RiHub-a otvara vrata na temu “The Future is Unwritten“, okupljajući vodeća imena hrvatske festivalske scene.

Tri različite priče, svaka iz svoga kuta; kuta organizacije, lokacije, (žanrovskog) koncepta ili pak usmjerenja. O izazovima provedbe festivala u Hrvatskoj, jedan od kojih je činjenica da je trenutno nemali broj u inozemnoj organizaciji, poziciji domaćih ljudi, idejama, motivima za nastavak rada, festivalskoj sceni nakon pandemije, zaprekama inflacije, a zasigurno i brojnim drugim pitanjima razgovaraju gosti: Vedran Meniga (Pozitivan ritam), Marin Lalić (Bear Stone festival) i Marko Jovanović (Thru The Bushes) uz moderiranje Damira Batarela (Crnilo booking).

FESTIVALSKI NOVITETI

Sajam ploča nezaobilazni je dio festivalskog programa kojemu se u 21. izdanju pridružuje i mali riječki buvljak, Finders Keepers.

U subotu, 27.4. od 10 do 17 sati u Exportdrvu moguće je probrati po moru ploča, ali i drugih glazbenih formata, second hand odjeće, obuće, nakita i brojnih drugih sitnica. Glazbenu podlogu prilikom druženja osiguravaju posebni gosti za DJ pultom, Teo Fantazija i Ras Padsystema.

Podsjećamo, 11. izdanje Impulse Festivala održat će se od 22. do 28. travnja ponovno ulazeći u nove prostore, ostvarujući nove suradnje. Zajedničku organizaciju festivala potpisuju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a za vizuale je zaslužan Studio Praksa. Festival djelomično sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odsjek za kulturu, HDS-ZAMP i Zaklada kultura nova.

Leave a Reply