Tomislav Gotovac a.k.a. Antonio G. Lauer – Uzlazno silazna genealogija u MSU

Ovog petka, 9. veljače, bili smo u Muzeju suvremene umjetnosti na otvorenju izložbe Tomislav Gotovac a.k.a. Antonio G. Lauer – Uzlazno silazna genealogija.

“Umjetnički opus multimedijalnog umjetnika Tomislava Gotovca (1937. – 2010.) izazivao je kontroverze tijekom njegova života. No danas je Gotovčev rad visoko cijenjen u umjetničkim krugovima diljem svijeta i radovi mu se nalaze u prestižnim međunarodnim zbirkama. Usto, Gotovac je bio i ostao dio zagrebačke urbane i popularne ikonografije, omiljen kod široke publike zbog provokativnih akcija i performansa.

Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti postavljena je prema konceptu francuskog kustosa Pierre Bal-Blanca. Na dva kata izložbenog prostora pet je konceptualnih dijelova koji su međusobno povezani asocijativnim nizom. U interpretaciji Pierre Bal-Blanca rad Tomislava Gotovca predstavljen je nizom fotografija, projekcijama filmova te rekvizitima i kostimima iz njegovih performansa. Cjelina tako otkriva zašto je Tomislav Gotovac, poznat pod svojim matronimom Antonio G. Lauer, na kraju sam postao povijesna figura bez presedana.

Zagrebačka izložba uvelike se oslanja na izložbu Gotovčevih radova održanu u Nacionalnoj umjetničkoj galeriji u Tirani 2021. godine. Izložba je predstavila „nekanonsko evanđelje prema Tomislavu Gotovcu“, sugerirajući da se početak umjetnosti performansa iz druge polovine 20. st. premješta u drugačiji povijesni i vremenski kontekst. Postav i radovi naglasak stavljaju na Gotovčeve prakse kinematografije ostvarene drugačijim sredstvima, koju je umjetnik razrađivao tijekom svojih performansa kao i na izložbama.

Najveći dio postava bit će posvećen projekcijama filmova Tomislava Gotovca, ali uz filmove niza drugih hrvatskih i internacionalnih autora koje kustos dovodi u vezu s njegovim eksperimentalnim opusom. U Dvorani Gorgona održavat će se projekcije dugometražnih filmova kao sastavni dio programa. U taj program uključeni su prethodnici, suvremenici i sljedbenici kinematografskog opusa Tomislava Gotovca, čime se otvara mogućnost uvida u to koliki je bio njegov, svjestan ili nesvjestan, utjecaj na nove generacije sineasta ili umjetnika video-produkcije na međunarodnoj sceni.

Većina radova Tomislava Gotovca na izložbi posuđena je iz kolekcije umjetnikove kćeri Sarah Gotovac, u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac. Paralelno će bit izložena djela iz fundusa MSU-a koji posjeduje reprezentativnu zbirku umjetnikovih radova iz svih faza djelovanja.

Uz izložbu će biti tiskana publikacija s tekstovima Pierre Bal-Blanca, Vesne Meštrić i Darka Šimičića.

Autor izložbe je Pierre Bal-Blanc, u suradnji s Vesnom Meštrić (Muzej suvremene umjetnosti) i Darkom Šimičićem (Institut Tomislav Gotovac).”

Upozorenje: Ovaj sadržaj nije primjeren osobama mlađima od 18 godina.

photos by Joža

Leave a Reply