Balkalar nakon sedam godina djelovanja predstavlja eponimski prvijenac

Zagreb, 29. veljače 2024. – Nakon sedam godina zajedničkog muziciranja, nastupanja i uveseljavanja publike, etno bend Balkalar objavio je svoj eponimski prvijenac. Album ”Balkalar” sastoji se od osam tradicijskih pjesama koje su snimane od studenog 2022. godine, a objavljen je pod okriljem JeboTon labela. 

Balkalar – „Balkalar“

Svoj su prvijenac u siječnju ove godine najavili prvim singlom ”Biber” i službenim pridruženjem JeboTon labelu, a na ”Balkalaru” su okupili kolekciju od osam tradicijskih pjesama: ”Biber”, ”Grad se beli”, ”Snijeg pade”, ”Dimna Juda”, ”Hajde Jano”, ”Niška Banja”, ”Zvira voda” i ”Vuprem oči”. Sve pjesme vuku podrijetlo iz tradicionalnih pjesama s područja Balkana, pa se osjećaju utjecaji tradicionalne glazbe Srbije, Makedonije, Bosne i naravno, Hrvatske.

„U sedam godina zajedničkog muziciranja razvili smo svoj specifičan zvuk i stil, a sad je napokon ovjekovječen i u studiju. Pjesme su kombinacija tradicijskih ‘hitova’ i nekih manje poznatih pjesama koje su nam bile interesantne za obraditi. To smatramo dobrom kombinacijom jer će hitovi privući publiku, a manje je poznate pjesme još pobliže upoznati s nama“, objasnili su članovi benda. Četvorka je na albumu radila skoro godinu i pol dana: prve su dionice snimljene u studenom 2022. godine, a posljednje prije samo nekoliko tjedana. Za snimanje, miks i master zaslužan je njihov dugogodišnji tonac Dominik Kisić.

Balkalar čine četiri svestrana glazbenika: Pavle Kladarin na kontrabasu i glavnom vokalu, Irma Vicula Bulaja na violini i glavnom vokalu, Juraj Valentić na akustičnoj gitari i pratećem vokalu te Marko Šturman na perkusijama i pratećem vokalu koji se bendu priključio u 2023. godini, dok je za većinu udaraljkaških dionica na albumu zaslužan prethodni perkusionist Ivan Judaš. Bend se okupio 2016. godine i otada sviraju te izmjenjuju ideje i kreativnost. Sviranjem tradicionalnih i svima poznatih pjesama na upečatljiv, melodičan i jedinstven način očaravaju publiku diljem regije. Svojim djelovanjem predstavljaju, čuvaju i prenose glazbenu i kulturnu baštinu Hrvatske, ali i čitavog Balkana stvarajući poseban spoj tradicije i modernosti. Balkalar je dosad nastupao diljem Europe – na ulicama, ali i u različitim koncertnim prostorima, a bili su i dijelom line-upa mnogih prestižnih festivala među kojima su Balkan Trafik, Seasplash Festival, Goulash Disko, Balkan:MOST i Floating Castle.

Album ”Balkalar” od danas je dostupan na svim streaming servisima.

Sljedeći je live susret s Balkalarom zakazan za srijedu, 17. travnja 2024. godine u zagrebačkom Vintage Industrial Baru.

Leave a Reply