21. Human Rights Film Festival

★ 04-9.12.2023.
Kinoteka ★ Dokukino KIC

Organizatori: Multimedijalni institut (MaMa), Udruženje za razvoj kulture “URK” (Močvara)

Satnicu filmskog i popratnog programa možete pogledati ovdje.
Detalje o filmskom programu možete pogledati ovdje.

Ulaz na sve projekcije HRFF-a je slobodan!

Dvadeset i prvo izdanje Human Rights Film Festivala posvećenog ljudskopravaškim temama i autorskom filmu održat će se od 4. do 9. prosinca 2023. godine u Kinu Kinoteka i Dokukinu KIC, uz dodatne diskurzivne programe u Dokukinu KIC.

Festival u ponedjeljak, 4. prosinca u Kinu Kinoteka otvara novi film Gorana Devića “Što da se radi?” u čijem fokusu se nalazi Željko, šef sindikata Tvornice vagona Gredelj, rastrgan krivnjom zbog smrti svog zamjenika Mladena koji je izvršio samoubojstvo nakon velikih javnih prosvjeda i sukoba unutar sindikata. Devićev je film paradigmatična priča Hrvatske, ali i ostalih istočnoeuropskih tranzicijskih zemalja.

Filmski program 21. HRFF-a predstavlja više od dvadeset igranih i dokumentarnih filmova koji su obilježili ovu godinu, među kojima se ističu naslovi autora poput Nuri Bilge Ceylana koji se na HRFF vraća s filmom “Suha trava”, dramom o samoživom profesoru kojeg je maloljetna učenica optužila za zlostavljanje; Kena Loacha koji je za svoj najavljeni oproštaj od filmskog platna snimio još jednu dramu o modernoj Britaniji – na festivalu u Locarnu nagradom publike ovjenčan film “Stari hrast” radnjom je smješten u selo na sjeveroistoku Engleske i bavi se imigrantskim pitanjima, ksenofobijom i sistemskim zanemarivanjem radnika; te Jonathana Glazera koji se predstavlja s višestruko nagrađivanim novim filmom o holokaustu. Temeljen na istoimenom romanu Martina Amisa, Glazerov film “Zona interesa” o životu zapovjednika Auschwitza dobitnik je više nagrada na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, među kojima i Grand Prix i nagrada FIPRESCI, te 5 nominacija za Europsku filmsku nagradu. Dvije godine nakon što je na HRFF-u prikazan njegov film, Oscarom nagrađeni “Drive My Car”, na festival se vraća i japanski redatelj Ryusuke Hamaguchi s dramom “Zlo ne postoji” o ruralnoj gentrifikaciji koja je na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji nagrađena Srebrnim lavom te nagradom FIPRESCI.

Kombinirajući elemente eksperimentalnog i igranog filma nastaje novi film hrvatskog autora Damira Čučića “Polako nikuda” koji portretira glavne likove Olega i Martu primjenom postupka varijantne repeticije – isti događaj ispričan je dva puta zaredom, samo što je drugi put izmijenjen. Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a prikazivanje na HRFF-u je hrvatska premijera.

Očekuje vas navedeno i još niz filmova koji u svim pregledima godine iznimno visoko kotiraju.

POPIS FILMOVA 21. HRFF-a:

★ Nuri Bilge Ceylan: Suha trava / About Dry Grasses
★ Goran Dević: Što da se radi? / What’s to be done?
★ Jonathan Glazer: Zona interesa / The Zone of Interest
★ Ken Loach: Stari hrast / The Old Oak
★ Margarethe von Trotta: Ingeborg Bachmann – Putovanje u pustinju / Ingeborg Bachmann – Journey into the Desert
★ Ryûsuke Hamaguchi: Zlo ne postoji / Evil Does Not Exist
★ Hong Sang-soo: U vodi / In Water
★ Dane Komljen: Sve još, uvijek, u orbiti / All Still Orbit; Rečenice iz fantazije / Fantasy Sentences; Projekt
★ Jessica Hausner: Club Zero
★ Damir Čučić: Polako nikuda / Slowly Nowhere
★ Angela Schanelec: Music
★ Lisandro Alonso: Eureka
★ Maite Alberdi: Beskonačno sjećanje / The Eternal Memory
★ Alisa Kovalenko: Mi nećemo nestati / We Will Not Fade Away
★ Paul B. Preciado: Orlando, moja politička biografija / Orlando, My Political Biography
★ Wang Bing: Čovjek u crnom / Man in Black
★ Fiona Tan: Draga Fiona / Dearest Fiona
★ Anja Strelec: Where Have All The Smiles Gone
★ Eduardo Williams: Uspon čovjeka 3 / Human Surge 3

https://humanrightsfestival.org/

Leave a Reply