7. Festival grafoskopa

Od 2. do 5. studenog bili smo u prostorijama AKC Medike i u Knjižnici Marija Jurić Zagorka gdje se održao sedmi po redu Festival grafoskopa.

Video zapis s festivala.

Festival je otvoren u četvrtak, 2. studenog, u Galeriji Siva izložbom na kojoj su sa svojim radovima sudjelovali Anita Celić, Josip Bolonić, Tončica Knez, Morana Radočaj i Luna Mayer, te performansom Tončice Knez kojeg ste mogli vidjeti sva četiri dana festivala.

Kratak osvrt Vane Gaćine na izložbu:

“7. Festival Grafoskopa, pod pokroviteljstvom Kazališta sjena Tripstih i održan u AKC Attack, nudi duboku refleksiju o umjetnosti, njezinoj sposobnosti da preživi i inspirira kroz sve vremenske promjene. Iako je grafoskop izgubio svoju prvotnu funkciju u svijetu predavanja i prezentacija, postao je izvor inspiracije za mnoge umjetnike, uključujući Celle Anitu Celić, Josipa Bolonića, Tončicu Knez, Moranu Radočaj, Lunu Mayer i Maru Bokić. Ovi umjetnici koriste ovaj zaboravljeni uređaj kao kreativni alat za svoja umjetnička istraživanja, postavljajući izazove u vezi svjetla, sjene i interakcije.

Morana Radočaj, primjerice, koristi svjetlosnu bateriju i ogledalo kako bi stvorila očaravajuću interakciju između posjetitelja i igre svjetla i sjene. S druge strane, Josip Bolonić koristi grafoskop za projiciranje uvećanih verzija svojih fotografija na zid galerije. Ono što ovaj rad čini posebno intrigantnim jest da, kada se gleda kroz posebne naočale, stvara dojam trodimenzionalnog prostora.

Ovaj inovativni pristup stvaranju 3D efekta pomoću grafoskopa otvara nova promišljanja percepcije i demonstrira snagu umjetnosti da se iznova izražava i prilagođava. Bolonićev rad, kao i radovi drugih umjetnika na Festivalu Grafoskopa, svjedoče o kreativnosti i inovaciji u umjetnosti, podsjećajući nas na sposobnost umjetnosti da se inspirira iz nevjerojatnih izvora i stvara nešto novo i suvremeno, čak i kada su sredstva zaboravljena i tehnologija se mijenja.”

Večer se nastavili u Infoshopu Pippilotta slušaonicom set svjetla i sjene DJ Maroskopa.

U petak, 3. studenog, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke održalo se predstavljanje i čitanje slikovnice Val, Mirjane Jelašac, te kreativna radionica za djecu.

U subotu, 4. studenog, u jutarnjim satima održana je radionica Foto-grafija, za djecu od 6 do 10 godina, pod vodstvom Brune Birgmajera, te priča za djecu na grafoskopu “Crni zekoIvane Vičić, a u podnevnim satima se nastavila u Filmskom studiju Medika, dan prije započeta, Radionica grafoskopa – što se skriva iza sjene, radionica za mlade i odrasle, pod vodstvom Marijana Josipovića.

Zadnjega dana festivala, u nedjelju 5. studenog, prisustvovali smo u Filmskom studiju Medika produkciji za javnost Radionice grafoskopa – što se skriva iza sjene, te koncertu Manmachinea u Attacku.

photos & video by Joža

Leave a Reply