Fubar 2023: Glitch film – Raskošni impresionistički pejzaži Jacquesa Percontea i suvremeni glitch naslovi

U sklopu 9. izdanja Fubar Glitch Art Festivala (7. – 13. listopad 2023.), održat će se serija filmskih projekcija s ciljem promocije lokalnih i međunarodnih autora i autorica koji u svom filmskom i video stvaralaštvu kreativno primjenjuju različite tehnike “glitcha”. Poseban gost programa je Jacques Perconte, francuski vizualni umjetnik te jedan od pionira digitalne i internet umjetnosti u Francuskoj. U sklopu njegovog retrospektivnog programa Digitalna alkemija prikazat ćemo presjek njegovog stvaralaštva temeljenog na propitivanju odnosa kulture, tehnologije i prirode, a čiji estetski pečat su raskošni impresionistički pejzaži koji prizivaju povijest likovne umjetnosti.

Nakon projekcije koja će se održati na festivalskom otvaranju, 7. listopada 2023. u 20 sati u net.kulturnom klubu MaMa, kustosica programa Ejla Kovačević uživo će voditi razgovor s umjetnikom. Pored retrospektivnog programa, održat će se dva bloka projekcija pod nazivom Glitch film, gdje ćemo gledati probrane suvremene audiovizualne naslove koji se služe tehnikom “glitcha” kako bi istražili neuralgične točke današnjeg društva. Projekcije će se održati 9. i 10. listopada u 20 sati u net.kulturnom klubu MaMa.

Više o događanju i sudjelovanju dostupno je na web stranici: fubar.space/2023/digital-alchemy-screening/

/’fu:bar/ (osnovan 2015.) godišnji je program usmjeren elektroničkim eksperimentima i istraživanju suvremene digitalne umjetnosti i teorije s temom greške. Ovogodišnja Fubar izložba i festival fokusirani su na praksu i kolektivnu vrijednost DIY (“uradi sam”) principa, s posebnim naglaskom na umjetnički SOFTVER | METODE | ARHIVE | ZAJEDNICU | TEORIJU i druge relevantne aspekte dijeljene digitalne kulture.

Jacques Perconte (Pariz, 1974) francuski je vizualni umjetnik koji djeluje u području digitalne umjetnosti i avangardnog filma od 90ih. Smatran jednim od pionira digitalne i internetske umjetnosti u Francuskoj, Perconte svoje radove prezentira u obliku filma, audiovizualnih performansa, fotografije i prostorne instalacije. Primarni fokus u njegovu radu istraživanje je  odnosa neprestanih kulturalnih i tehnoloških promjena s prirodom; koristeći se pritom bogatim vizualnim jezikom s impresionističkim i apstrakcionističkim predznakom čija se materijalnost referencira na povijest slikarstva. Pomoću obrnutog inženjeringa te vješte manipulacije kodom i pohrambenim kapacitetima digitalnog videa, Perconte izrađuje magične, kolorističke krajolike čiji kritički i popularni uspjeh i dalje raste.

jacquesperconte.com/


Fubar je projekt Umjetničke organizacije Format C. Podržavaju ga brojni suradnici_e, autori_ce i umjetnici_e, kao i mnogi programski i medijski partneri_ce. Program financijski podupiru Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb te brojni glitch art podržavatelji_ce.

Leave a Reply