14. Novo doba – Turbulator u Beogradu

Ove se godine u periodu između 4. i 8. listopada u Beogradu održao četrnaesti po redu Novo doba festival, pa smo tako još jednom bili nazočni na izložbama, performansima, koncertima i dj nastupima.

Ovoga puta okupili su se svi učesnici projekta Turbulator, koji su tokom pet godina radili serigrafije u Marseju (Le Dernier Cri), Portu (Oficina Arara), Vielsalmu (La S Grand atelier), Skopju (Partizanska štampa) i Beogradu (Matrijaršija / Novo Doba).

Video kronika cjelokupnog festivala.

U Uličnoj galeriji otvoreno je ovogodišnje Novo doba izložbom “Tales of the Hurricane” Briselskog kolektiva Bichel Editions kojeg čine Vincent Bichelberger, Joal Grange i Sara Laé, te Bichel et Joal DJ setom.

Drugi dan festivala održao se u Bioskopu Balkan gdje se održao do sada najveći Fijuk sajam. Simultano uz sajam održale su se i promocije Turbulator knjige, Blind Tapesa i Turbo Pressa, prezentacije Longest Night izdanja i predstavljanje knjige Betwixted, Ana Aleksić i Varikine, te razgovori Andreja Julhera, Gorana Stamenića i Longest Nighta. Uz sve to održao se i grafički eksperiment uživo od strane Sofije Pašalić.

Treći dan festivala započeo je u Galeriji Suluj izložbom “A Bouquet of Plastic FlowersMartina Lopeza Lama iz Valencije.

Večer se nastavila u Kvaki 22 uz nastupe Dj-a Murmana Tsuladzea i Afera.

Četvrti dan festivala započeo je u galeriji Remont izložbom “Swayze Love” umjetnika iz La “S” Grand Aterliera iz Vielsalma, u Belgiji i umjetnika iz projekta Turbulator.

Večer se nastavila u Guvernanti uz Matrijaršijsku kafanu na kojoj je nastupao Maestro Denić uz Điki vj-ing i Varikina dj-ing.

Peti dan i zadnji dan festivala započeo je u Kuli Cetinjskoj grupnom izložbom Turbulator, sitotiskarskih kolektiva i pojedinaca okupljenih oko Turbulator mreže i istoimenog projekta, koji se ovom izložbom završio. Uz izložbu održao se i performance Gorana StojčetovićaTurbotipija“, te glazbeni nastup Marka Krojača iz Berlina.

Posljednja večer festivala završila se u Jugošpedu nastupima Riders Of The Lost Sounda i Choolers Divisiona, hip hop benda iz Belgije.

Živjelo Novo doba i vidimo se do godine!

photos & video by Joža

Leave a Reply