OHOHO Festival 2023 u Medici

Ovaj produženi vikend, 21. rujna do 24. rujna, u prostorima AKC Medike održao se još jedan Ohoho festival.

Video zapis.

Ovaj festival zamišljen je prvenstveno kako bi se otvorio prostor neafirmiranim umjetnicima koji stvaraju u undergroundu, a koji su za svoj medij stvaranja odabrali ilustraciju, strip ili pak uličnu umjetnost. Svrha festivala je neometano izlaganje, ali i razmjena iskustava te edukacija. Ove godine održalo se jubilarno deseto izdanje festivala, ovoga puta umjetnički su ga oblikovali hrvatski umjetnici Lea Kralj Jager, Marko Dješka, Antonija Bačić i Miron Milić. Moderatori prezentacija su ovoga puta bili Saša Paprić, Darko Josipović i Ivan Veljković.

 1. dan festivala

Prve večeri prisustvovali smo otvorenju izložbe, u Galeriji Siva, strip-tabli iz aktualnog OHOHOzina i plakata ‘10 godina OHOHO festivala’ popraćenu i radovima umjetnika Damira Stojnića i likovne umjetnice Monike Milas, te otvorenju izložbe stripova iz projekta WOMCOM (Women Power in Comix) u Infoshop Pippilotta, dok se u malom dvorištu Medike promovirao novi broj OHOHOzina#5 na temu ‘novca’. Večer je završila u Attacku slušaonom Drugačija glazba: Balkan na kojoj je glazbu vrtio DJ Miron Milić.

2. dan festivala

Drugi dan festivala započeo je oslikavanjem Medike i buvljakom, a nastavio se promocijama. Biljana Dimitrova i Miloš Stojanović predstavili su Partizan print iz Makedonije, Jovan Gvero, Teodora Tintor i Dora Ivković predstavili su Novosadski strip vikend i Women Power in Comics (WOMCOM), Fran Strukan, Robert Solanović i Valentina Briški predstavili su “Farto 2“, Krešimir Biuk, Ive Svorcina i Stipe Kalajžić predstavili su “Kozmički otpad” i “Crnu rupu“, Antonijo Filipović, Saša Paprić i Korina Hunjak predstavili su “Brodski dnevnik” i Strip-Prefix#3, Matija Pisačić, Damir Stojnić i Damir Steinfl predstavili su Iracionalist & Kvarnersku koloniju autorskog stripa i ilustracije. Za kraj večeri u Filmskom studiju Medika održan je Strip uživo od strane ekipe s Ljubljanskog Radio Študenta, prezentiran je strip “Bosanske basneTomaža Lavriča.

3. dan festivala

Treći dan festivala nastavio se buvljak i ocrtavanje Medike, a na redu su bile nove prezentacije. Dušan Majkić predstavio je Stripovedač & Tandaru Mandaru, Vinko Barić i Toni Faver predstavili su Lavandermana – Zatvorske priče, Tihomir Tikulin Tico predstavio je TiComix, Krešimir Zimonić i Rastislav Durman predstavili su “Nokaka” i predstavljen je specijalni gost festivala Iztok Sitar. Festival je zatvoren otvorenjem izložbe odabranih strip-tabli iz prva dva broja časopisa za umjetnost i kulturu – Strip-Prefiksa. Paralelno s izložbom održala se i projekcija animiranih filmova.

1. Irena Jukić Pranjić – Real boy
2. Noemi Ribić – Koreografija
3. Matija Pisačić & Tvrtko Rašpolić – Pustolovine Glorije Scott –
Umorstvo u katedrali
4. Marko Dješka – Sve te senzacije u mom trbuhu
5. Mihaela Erceg – Taksimetar i osrednje psihoze
6. Krešimir Zimonić – Album.

Za sam kraj su nam ostali Dj Shullio i Dj Cramps.

photos & video by Joža

Leave a Reply