Fauxbar 2023 – Poveznice sonifikacije s povijesnom i suvremenom fotografijom

Fauxbar (/’f(a)u:(x)bar/) je višemjesečni online program događanja ususret glavnom festivalskom tjednu Fubar programa glitch umjetnosti koji započinje prvom subotom u listopadu 2023. Namijenjen je onima koji ne mogu ili ne žele putovati – odražavajući time ovogodišnju Fubarovu temu “uradi sam”; uradi to s drugima kao uradi sam rješenje za uradi sam kulturu.

Sljedeće Fauxbar događanje odvija se u subotu 7. listopada, od 12 do 14h na videokonferencijskoj poveznici https://live.fubar.space. Sesija naziva “Poveznice sonifikacije s povijesnom i suvremenom fotografijom” razgovor je o situiranju glitcha u fotografskom kontekstu, sonifikaciji kroz pokušaje i pogreške korištenjem alata Audacity, razvijanju narativa/projekta s glitch umjetnošću, te o postojećim metodama izlaganja zvučnih, video i fotografskih radova. Autor će se osvrnuti i na detaljniji pregled vlastitog procesa pretvaranja fotografije u glitch umjetnost, te planove za razvoj daljnjih radova.

Prijava za sudjelovanje nije potrebna; događanje je otvoreno svima zainteresiranima.

Više o događanju, programu i načinima sudjelovanja dostupno je na web stranici festivala: https://fubar.space/

Umjetnička praksa Caleba Dalyja bavi se fotografskim i video medijem, fokusirajući se na ideje krajolika kao društveno i kulturalno konstruirane forme. Eksperimentira sa različitim oblicima glitch art umjetnosti posljednje 3 godine, koristeći tehnike poput sonifikacije i data-bendinga kako bi producirao nove post-futurističke vizualne krajolike. Kombinirajući sliku i zvuk u simbiotskoj vezi, njegova je namjera oformiti nove oblike auditivnog i okularnog iskustva kod gledatelja. Završio je preddiplomski studij fotografije.


Fubar je projekt Umjetničke organizacije Format C. Podržavaju ga brojni suradnici_e, autori_ce i umjetnici_e, kao i mnogi programski i medijski partneri_ce. Program financijski podupiru Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb te brojni glitch art podržavatelji_ce.

Leave a Reply