Fauxbar 2023 – Pokaži, ispričaj i prezentiraj 1+2+3

Fauxbar (/’f(a)u:(x)bar/) je višemjesečni online program događanja ususret glavnom festivalskom tjednu Fubar programa glitch umjetnosti koji započinje prvom subotom u listopadu 2023. Namijenjen je onima koji ne mogu ili ne žele putovati – odražavajući time ovogodišnju Fubarovu temu “uradi sam”; uradi to s drugima kao uradi sam rješenje za uradi sam kulturu.

Sljedeća tri Fauxbar događanja odvijaju se u nedjelju 3. rujna, subotu 9. rujna i subotu 16. rujna 2023., od 14 do 16h na videokonferencijskoj poveznici https://live.fubar.space. Tri sesije su prilika za razgovor s drugim glitch umjetnicima, pokazivanje svog rada te dijeljenje ideja i predlaganje radionica/prezentacija u skladu s ovogodišnjom Fubarovom temom ‘uradi sam’. Koristimo izmijenjenu Wikipedijinu definiciju DIY-a kako bi se uklopila u glitch art. “Glitch art je proces izgradnje ili stvaranja (kodiranje, generativna umjetnost, umjetna inteligencija), modificiranja (hex editing, databending, datamoshing) i ponovnog popravka (circuit-bending, modifikacija uređaja, “pogrešna” primjena) bez izravne pomoći stručnjaka (obučenih umjetnika, kustosa, galerija, glazbenika, izdavačkih kuća itd.) ili certificiranih stručnjaka”. Osobito važne za ovu definiciju u odnosu na glitch art zajednicu su ideje osnaživanja, traženja zajednice i jedinstvenosti.

Prijava nije potrebna, događanja su otvorena svim zainteresiranim sudionicima.

Više o događanju, programu i načinima sudjelovanja dostupno je na web stranici festivala: https://fubar.space/

Crash-stop je umjetnik baziran u ruralnoj Irskoj, aktivan u području medijske umjetnosti, softvera

otvorenog koda i objavljivanja djela pod uporabnim licencama za slobodnu kulturu.

http://crash-stop.blogspot.com/


Fubar je projekt Umjetničke organizacije Format C. Podržavaju ga brojni suradnici_e, autori_ce i umjetnici_e, kao i mnogi programski i medijski partneri_ce. Program financijski podupiru Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb te brojni glitch art podržavatelji_ce.

Leave a Reply