WOMCOM: Otvoreni poziv za sudjelovanje na umjetničkim rezidencijama

OTVORENI POZIV ZA UMJETNIČKE REZIDENCIJE

Projekt Women Power in Comics – WOMCOM

Rok: 31. svibnja 2023.

Crtaš li stripove, fanzine, web stripove, mange ili ilustracije? Smatraš li strip medijem koji omogućava pripovijedanje priča iz perspektive žena te medijem koji vraća moć ženama? Jesi li nezadovoljna načinom na koji su žene prikazane u mainstream stripovima i proizvodima pop kulture, posebno u jugoistočnoj Europi? Želiš li pomoći u promjeni te percepcije?

Projekt Women Power in Comics (WOMCOM) poziva te da tijekom niza rezidencija kreiraš kratke stripove uz pomoć lokalnih mentora/ica, sudjeluješ na izložbama i pridružiš se kreativnoj regionalnoj mreži koja promovira glas i perspektivu žena u stripu.

Ako te zanima stvaranje stripova koji preispituju patrijarhat, rodnu nejednakost i druge oblike društvene nejednakosti te pritom putovati i upoznati se s drugim umjetnicama sličnih interesa, ovaj rezidencijalni program je savršen za tebe.

U potrazi smo za umjetnicama koje su strastvene u pričanju priča i žele doprinjeti živopisnom svijetu stripa preispitivanjem rodnih stereotipa i raznolikošću predstavljanja u svijetu stripa. Bez obzira na to da li si specijalizirana za tradicionalnu strip umjetnost ili imaš jedinstven stil koji pomiče granice ovog medija, ne oklijevaj s prijavom. Tražimo autorice koje će donijeti nove perspektive u predstavljanje i prikaz različitih likova i nedovoljno zastupljenih glasova u stripu.

Ako si strip umjetnica koja traži platformu za dijeljenje svojih priča i umjetnosti s ciljem doprinosa preoblikovanju umjetnosti stripa, zajednica WOMCOM te s nestrpljenjem očekuje.

Prijaviti se mogu sve/i koji zadovoljavaju sljedeće uvjete:

  • Crtaš stripove, mange, web stripove, fanzine, ilustracije, baviš se grafičkim dizajnom ili drugim vizualnim umjetnostima.
  • Imaš 18 ili više godina za vrijeme trajanja odabrane rezidencije – ili za vrijeme trajanja prve rezidencije ukoliko si odabrala/o više njih.
  • Državljanka/nin si jedne od sljedećih zemalja: Hrvatska, Grčka, Mađarska, Crna Gora, Srbija, Slovenija ili si državljaka/nin EU koji živi u jednoj od navedenih zemalja
  • Nemaš problem s komunikacijom s ostalim sudionicama/cima, mentoricama/ima i voditeljicama/ima na engleskom jeziku

Na odabranoj rezidenciji od tebe se očekuje da:

  • radiš na stripu osobnog izbora
  • napraviš minimalno pet (5), a najviše devet (9) stranica stripa koje će biti izložene
  • izložiš rad koji si stvorila tijekom dvotjedne rezidencije
  • pošalješ svoj rad za tiskanu antologiju i na online repozitorij

WOMCOM u 2023. godini nudi dva dvotjedna rezidencijalna programa:

WOMCOM rezidencija u Novom Sadu, Srbija 24. kolovoza – 7. rujna 2023., Novi Sad, Srbija

Mentorstvo: Jana Adamović Kordej i Dragana Garić Jovičić

WOMCOM rezidencija u Budimpešti i Zánka, Mađarska 17. rujna – 1. listopada 2023., Mađarska

Mentorstvo: Márton Hegedűs i Eszter Szép

Više pojedinosti o rezidencijama potražite na WOMCOM.io

Korisne informacije:

  • Jedna osoba može se prijaviti na više rezidencija
  • Također se možete prijaviti na rezidenciju organiziranu od strane države koje ste državljanka
  • Ukoliko si odabrana, rezulate ćeš primiti do 20. lipnja 2023. godine (ponoć).

Za prijavu, potrebno je popuniti FORMULAR.

Prije ispunjavanja formulara potrebno je pripremiti:

  • 3-10 radova ILI link za svoju web stranicu ILI profil na društvenim mrežama;
  • Kratku biografiju (max. 1500 znakova);
  • Kratko motivacijsko pismo (ovaj dio popunjava se u samom formularu). Objasnite svoje umjetničke ciljeve i na koji način će ovaj projekt biti koristan za tvoj rad. U slučaju da se prijavljuješ za više rezidencija, navedite jasno objašnjenje za svaku od njih (max. 3000 znakova).

“Women power in Comics – WOMCOM” je inicijativa za suradnju koja okuplja partnere iz Grčke (PostScriptum), Mađarske (Bakelit Multi Art Center), Crne Gore (Društvo za afirmaciju stripa), Srbije (SKCNS Fabrika), Slovenije (Kino Šiška) i Hrvatske (AKC Attack). Glavni cilj je osnaživanje strip umjetnica, kao i razmatranje rodnih pitanja u polju stripa. Projekt sufinancira Europska komisija, kroz program Kreativna Europa.

Više informacija o projektu WOMCOM:

womcom.io | Facebook | Instagram

Leave a Reply