XXkomikaze strip izložba na turneji

Poveznica: https://komikaze.hr/tup-dubrovnik/

XXkomikaze strip izložba otvorila se 27.8. u prostorima kluba Dubine i KC Jadran, povodom 20 godina Komikaze programa.

Izložba je na turneji tijekom 2022. (Atelieri Žitnjak; Zagreb, Kasarna Fažana; Fažana, Dalmacijaland; Jelsa, Nigdjezemska; Zadar; Dubina; Dubrovnik, Radio Helsinki; Graz), a predstavlja naslovnice objavljenih Komikaze strip albuma. Otvaranje izložbe pratila je “Bedžomatik” – radionica beđeva i info-pult s Komikaze stripotekom. Izložba je otvorena do 30.09., a može se vidjeti vikendom na ulazu u klub “Dubina”. 

“Komikaze” su mreža za širenje strip aktivnosti na world wide webu te elektronsku i tiskovnu distribuciju stripova pretežito mladih autora_ica. Cilj je “Komikaza” povezati strip aktiviste balkanske regije i svijeta radi razmjene informacija i konkretnih strip proizvoda. Izložbe i radionice su dio prezentacije i popularizacije stripa-autora_ica. U kontekstu skupne akcije za organizaciju (nenaoružanog) otpora protiv progresivne globalizacije ukusa i porastu institucionalizirane umjetničke produkcije, program udruge Komikaze predstavlja slobodno i altruistično djelovanje umjetnika iz različitih područja, koje povezuje neovisan i beskompromisan stav, nazvan alternativnim u odnosu na postojeću umjetničku praksu koja dominira. Partnerski i prostorni prioriteti vezani su za neprofitne autonomne zone kulture. Komikaze projekt traje od 2002. godine, a udruga je registrirana 2008.

Komikaze album je dvojezična međunarodna strip antologija koja izlazi kontinuirano od 2002. 2020. dobiva nagradu na najvećem europskom strip festivalu u Angoulemeu, Francuska za najbolje alternativno strip izdanje.

Biografija: 360 autora_ica * 65 zemalja * 20 komikaze tiskanih albuma * 60 komikaze e-zina * 260 događanja: izložbe, gostovanja & radionice * 40 zina * 32 jammova * 145 partnerstava

Program Komikaze 2022 podržan je od Ministarstva kulture i medija i grada Zagreba.

Leave a Reply