Jubilarne Komikaze na najuglednijem strip festivalu u Angoulemu 2022

 
“4 extra uspješna dana komikaze festivalskog štanda (10 – 19h); 1000 komikaze femicomix tet-a-tet prezentacija, stotinu susreta & 1 konferencija …”
 
strip festival u angouleme-u, na koji smo pozvani u sklopu nagrade 2020., je zbog korone pomaknut na mart, 2022. u jesen 2021. je izašlo tiskano izdanje komikaze albuma broj 20 a 2022. obilježavamo 20. godišnjicu komikaza. / gostovanje na najuglednijem strip festivalu je dio serije obljetničkih aktivnosti.

bd angouleme festival je među najvećima na svijetu i svakako najugledniji. godišnje ga posjeti 200 000 ljudi, uključujući između 7 i 8 000 profesionalaca i 800 novinara. ovih kriznih godina broj posjeta je pao na petinu ali je festival i dalje svjetski strip centar.

“nagrada za alternativni strip, angouleme 2020 / izjava komisije: uređivanje strip izdanja više sliči na maraton nego na kratkoprugaški šprint. to je rad uredničkog istraživanja i eksperimentiranja. komikaze su jedan od najboljih primjera za to, s glavnom urednicom ivanom armanini koja dosljedno, oštrim umjetničkim radarom, bira sadržaj svakog broja. komikaze album godišnjom periodikom nudi vrlo oštar izbor radova, djelomično poznatih i potpuno nepoznatih imena sa svjetske alternativne scene strip originala. komikaze su dugogodišnji i redoviti sudionik alternativne nagrade angoulême (od 2004.!) i komisija je 2020. nagradila dosljednost i fokus na autorima te otkrićima cijelih generacija iz istočne europe, scene koja je puno plodnija nego što bi to itko mogao i pomisliti.”

Leave a Reply