free_art_-_source/2019 – produkcijske radionice

free_art_-_src
@hacklab01.org
AKC Medika, Zg
&& Galerija VN
Ilica 163a, Zg

Pozivamo Vas na sudjelovanje u produkcijskom programu izložbe “free_art_-_source” – skupne meta-izložbe s tematikom računalnih jezika kao temeljem recentne novomedijske umjetnosti u području slobodne kulture. Izložbeni postav ovom prilikom (u svojem četvrtom, a prvom zagrebačkom izdanju) predstavlja djela autora/ica|umjetnika/ica koji/e kao gradbeni element svojega djelovanja – koriste konceptualni, logički, semantički i aktivirajući potencijal digitalnih lingua franca – programskih, skriptnih i označnih jezika.

Izložbenom programu priključen je tematski produkcijski program edukativne prirode i besplatnog pristupa, ostvaren u suradnji Galerije VN, umjetničke organizacije Format C te projekta Hacklab01 (AKC). Cilj komplementarnog programa je lokalnim umjetnicima/cama ponuditi priliku za integraciju njihovih multimedijskih djela s recentnim novomedijskim slobodnim (i besplatnim) alatima i time stvoriti nova djela koja će biti naknadno uključena u digitalnu inačicu izložbenog “free_art_-_source” postava.

Za sudjelovanje nije potrebno predznanje računalnih jezika, no potrebno je aplicirati vrlo kratkom narativnom biografijom, kratkim opisom motivacije i (opcionalno) prijedlogom vlastitih djela za rad na radionicama.
Rezultati produkcije bit će naknadno objavljeni u okviru skupne publikacije “free_art_-_source” koja će biti javno dostupna pod permisivnom licencom.

Sudjelovanje je potpuno besplatno i namijenjeno svima zainteresiranima za novomedijsko stvaralaštvo, a posebice lokalno i regionalno aktivnim umjetnicima/cama zainteresiranima za stvaranje novomedijskog generativnog i/ili reinterpretativnog djela.

Sve subotnji masterclass-ovi realiziraju se u prostoru projekta hacklab01.org, pri AKC Medika (Pierottijeva 11, Zagreb, RH), a radionice srijedom odvijaju se u prostoru Galerije VN (Ilica 163a, Zagreb, RH).

Uz aplikaciju obvezno je dostaviti svoju kratku biografiju, vrlo kratak opis motivacije te (opcionalno) primjer vlastitih djela i/ili ideja a koji će činiti osnovu za rad na radionicama.

Upiti i aplikacije: hello@formatc.hr
O izložbi: formatc.hr/free_art_-_src/2019
20.11.2019. 17-20h (@ Galerija VN)

JPEG Crush

Glitch umjetnost namjerna je manipulacija podacima koji kontinuirano evoluiraju. U tijeku kontinuiranog prijenosa naših života u bitove, naš odnos prema podacima se mijenja; približavajući nas. Mogućnost kontrole uporabe podataka, informacija – u interesu je svakome tko negdje drži pohranjenima dijelove sebe.
Jpeg crush je radionica namijenjena predstavljanju pogrešaka našega vizualnog društva.
Demistificiranje tehnologije kompresije i ponovno preuzimanje databending tehnika prvi je korak prema razumijevanju digitalnih prostora u kojima lutaju naša podatkovna tijela.

Kaspar Ravel — Novomedijski umjetnik && off/online kustos internet umjetnosti 藍歌. Studirao je računarstvo i kazalište pri Sorbonne Université, što ga dovodi do istraživanja nadrealnih podatkovnih politika || poetika. // https://www.kaspar.wtf

Radionica se odvija na engleskom jeziku.
Za sudjelovanje potrebno je ponijeti vlastiti prijenosnik, te kratke video isječke.
Aplikacije (najkasnije do 19.11.2019., 23:59CET): hello@formatc.hr

23.11.2019. 14-18h radionica & 20-21h performans (@ hacklab01)

clive

clive je struktura za kodiranje uživo, temeljena na C programskom jeziku, a koja dopušta “hot-swap DSP processing callback”, automatsko rekompiliranje C koda, ponovno učitavanje objektnog koda, i prezervaciju stanja.
Radionica će pojasniti procese instalacije softverskih zavisnosti, sistemskog adminiranja i osnove git-a te terminalskog sučelja, prikazati DSP i clive-u srodne primjere, sintezu zvuka i feedback, oblikovanje zvuka te proces pripreme za nastup uživo.

Claude Heiland-Allen — Živi u Londonu (UK); zainteresiran je za umjetnost, računala, slobodan softver, matematiku i znanost. Putem statične stranice (vlastitog djela – cmcms) mathr.co.uk/blog vodi bilješke o vlastitom djelovanju, kodiranju uživo pomoću C programskog jezika, te softverskim projektima kao dynamo – Pure-data techno generator i sl. // https://mathr.co.uk

Radionica se odvija na engleskom jeziku.
Za sudjelovanje potrebno je ponijeti vlastiti prijenosnik (s GNU/Linux sustavom), te (opcionalno) audio slušalice.
Aplikacije (najkasnije do 22.11.2019., 23:59CET): hello@formatc.hr
27.11.2019. 17-20h (@ Galerija VN)

Korištenje (umjetničkih) skripti s interneta za zabavu i profi… umjetnost
/
Using (art) scripts from the internet for fun and profi… art

Vizualni programski jezici kao što je Processing nude iscrpnu kontrolu nad strukturom piksela u digitalnim formatima. Puno je kodera na raskrižju umjetnosti i matematike odlučilo svoje Processing i Python napore podijeliti sa svijetom i slobodno licencirati kod koji se nalazi u otvorenim repozitorijima.
Ova radionica pokriva instalaciju okruženja potrebnu za pokretanje Processing i Python koda te će polaznicima pokazati kako jednostavnim izmjenama koda promijeniti njegov krajnji vizualni ishod.

Vedran Gligo — samouki DIY haker / umjetnik / organizator / projektni voditelj. U svojoj svakodnevnoj praksi snažno primjenjuje principe slobodnog softvera i osnažuje lokalnu zajednicu održavajući besplatne i otvorene digitalne radionice u zagrebačkom AKC, kroz projekt hacklab01.org. // https://v3d.space

Radionica se odvija na hrvatskom jeziku.
Za sudjelovanje potrebno je ponijeti vlastiti prijenosnik, te digitalne vizuale.
Aplikacije (najkasnije do 26.11.2019., 23:59CET): hello@formatc.hr

30.11.2019. 17-20h (@ hacklab01)

<nevidljivi tekst>

Radionica s temom *jezika* kao motiva i izvora za kreiranje digitalne umjetnosti; obrađuje postupke i prakse uporabe pisane riječi kao katalizatora vizualne ekspresije. Putem jednostavnih postupaka kolažiranja HTML struktura i intervencija u naizgled asemičkom kôdu datoteka – fokus radionice je na stvaranju kaleidoskopskih osobnih kompozicija u ravnopravnom dijalogu s računalom. <nevidljivi tekst> istražuje softverske mogućnosti pretraživanja, kopiranja, uništavanja i arhiviranja tekstualnih zapisa u svrhe kreiranja vlastitog komunikacijskog jezika u sferi digitalne umjetnosti, na području između vidljive i nevidljive riječi.

Dina Karadžić — živi i radi u Zagrebu (RH). Diplomirala Malu plastiku i medaljerstvo (MFA) na ALU Zg 2012. Od 2011. članica HDLU-a; počev s 2018. članica HZSU-a; od 2014. suosnivačica i umjetnička voditeljica umjetničke organizacije Format C, organizacije s fokusom na umjetničkom istraživanju, eksperimentalnom multimedijskom djelovanju i suradničkom stvaralaštvu.
Aktivno (su)djeluje u području suvremenih transmedijskih edukativnih praksi; inicira događanja i izlaže u području vizualne | digitalne | internetske umjetnosti; radi u projektima stop-animacije i autorskog oblikovanja likova, te kao projektna asistentica AKC. Trenutno je rezidentica pri Akademie Schloss Solitude, u kategoriji “Web-based Media”. // https://formatc.hr/j3d1n4

Radionica se odvija na hrvatskom jeziku.
Za sudjelovanje potrebno je ponijeti vlastiti prijenosnik.
Aplikacije (najkasnije do 29.11.2019., 23:59CET): hello@formatc.hr
4.12.2019. 17-20h (@ Galerija VN)

FFglitch

FFglitch je precizan multimedijski alat za uređivanje, temeljen na FFmpeg-u.
Glitchanje datoteka pomoću hex uređivača nalik je na tetoviranje radioaktivnom sjekirom. Dobri rezultati su mogući, ali šanse za umiranje od traume ili neke genetske mutacije velike su. FFglitch više nalikuje na genetski inženjering; manipulacijom gena uzrokuje prirodan rast tetovaže. FFglitch proizvodi valjani bitstream, tako da se Facebook ili YouTube neće zagušiti vašim datotekama. Toliko je precizno da se jedva može smatrati glitchanjem…

Ramiro Polla — Voli hakirati stvari. Bio je FFmpeg developer 5 godina. “I’m not bad as a software developer, but I’m quite shitty as an artist.” // https://github.com/ramiropolla

Radionica se odvija na engleskom jeziku.
Za sudjelovanje potrebno je ponijeti vlastiti prijenosnik, te kratke video isječke.
Aplikacije (najkasnije do 3.12.2019., 23:59CET): hello@formatc.hr

——————————————————-
——————————————————-
——————————————————-

Izložbeni program Galerije VN podržavaju Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.
Programska produkcija “free_art_-_src” dio je projekta “Inquiry Inc.[2019]” UO Format C, a ostvarenog sredstvima Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba te Zaklade Kultura Nova.

http://www.kgz.hr
https://formatc.hr
https://hacklab01.org

Leave a Reply