Ohoho Festival 2019. u Medici

Ovaj produženi vikend, od 20. do 25. lipnja, posjetili smo Mediku gdje se održao Ohoho festival underground D.I.Y. stripa i ulične umjetnosti.

Video zapis s festivala.

 

Ovaj festival zamišljen je prvenstveno kako bi se otvorio prostor neafirmiranim umjetnicima koji stvaraju u undergroundu, a koji su za svoj medij stvaranja odabrali ilustraciju, strip ili pak uličnu umjetnost. Svrha festivala je neometano izlaganje, ali i razmjena iskustava te edukacija. Nakon tri godine pauze došao je red i na šesto izdanje ovog festivala, ovoga puta umjetnički su ga oblikovali hrvatski umjetnici Lea Kralj Jager, Marko Dješka, Mario Miličić, Goran Rakić i Dina Karadžić.

Festival je otvoren u četvrtak, 20. lipnja, u Galeriji Siva grupnom izložbom na kojoj su sudjelovali Ivana Armanini i FEMICOMIX, Ivan Oštarčević, Mihaela Erceg, Lucija Mitar, te gosti iz Subotice – Symposion.

U petak, 21. lipnja, polagano su se počeli oslikavati murali, naime Tifani Rubi, Magna Mater, Ivan Oštarčević, Goran Rakić, Fernando Leon i mnogi drugi gosti oslikavali su dvorišne i unutarnje prostore Medike sve do kraja festivala.

Popodne se u Galeriji Siva održala promocija strip-zina Majdanska Garaža #2. Majdanska Garaža drugi je broj strip fanzina posvećenog splitskoj i solinskoj strip sceni. Donosi 10 autora na 60 stranica i intervju s Dubravkom Matakovićem. Izlazi u Solinu a uredništvo čine Vinko Barić, Damir Ercegović i Ladan Mehić. Tribinu s Vinkom Barićem i Mirom Župom vodio je Marko Dješka.

U subotu, 22. lipnja, osim uznapredovalih radova na muralima mogli smo prisustvovati OHOHO Comic Jam Sessionu pod vodstvom Marka Dješke. “Comic Jam je vrsta kolaboracije gdje grupa crtača skupa radi na jednom stripu. Tradicionalno svaka osoba radi po jedan panel/kvadrat stripa i šalje isti u smjeru kazaljke na satu osobi do sebe. Sam po sebi Jam Session je jako fleksibilan za razne varijacije ove igre no na ovoj radionici fokusirati ćemo se prvenstveno na varijantu bolje poznatu kao Exquisite corpse. Exquisite corpse ili katkad zvanu picture consequences ili Haiku Strip je metoda gdje se papir presavija na 3 djela te svaki crtač ima samo malu naznaku gdje koja linija završava. Ovakva vrsta improvizacije dobra je za opuštanje kreativnih mišića i druženje sa drugim umjetnicima u ugodnoj atmosferi festivala.“

Nakon OHOHO Comic Jam Sessiona u Galeriji Jogurt održala se Ohoho tribina na temu aktivizma u stripu pod vodstvom Darka Josipovića na kojoj su sudjelovali Ivan Sršen, Simon Bogojević Narath, Ena Jurov i Helena Klakočar, a večer se završila uz DJ Duo Dudeki koji su nastupali u Mikru.

U nedjelju, 23. lipnja, se održala OHOHO radionica otiskivanja naljepnica tehnikom stirotiska koju je vodio Mario Miličić.

U ponedjeljak i utorak, 24. i 25. lipnja održana je radionica fanzina na temu antifa u Galeriji Siva od strane Lee Kralj Jager i dovršeni su murali u Medici, a s time i ovogodišnje izdanje festivala, vidimo se do godine kada će tema festivala biti slavenski folklor.

Joža

https://www.instagram.com/ohohofestival/

https://ivanaarmanini.net/

https://komikaze.hr/

https://ivan-ostarcevic.blogspot.com/

https://www.instagram.com/a.artistotel/

https://www.facebook.com/sismislucija/

https://www.facebook.com/symposionorg/

https://vokitoki.blogspot.com/

https://zoranaunkovic.wixsite.com/zoranaunkovic?

http://www.fernandoleon.nl/index.html

https://www.facebook.com/vinko.baric.39

https://www.instagram.com/enajurov/?hl=en

https://www.helenaklakocar.com/

http://www.sandorf.hr/index_hr.php

https://www.behance.net/lkj

 

 

 

 

Leave a Reply