Dave Phillips, Sievehead, Modern Delusion i Red Gaze u Močvari

Ove nedjelje, 28. svibnja, Doomtown Records i WolfBad Squad organizirali su u Močvari nastup bendova Red Gaze, Modern Delusion, Sievehead i nastup Davea Phillipsa.

Video zapis s koncerta.

Oko 22 sata ispred pozornice prvi izlazi bend Red Gaze. Ove Austrijance već smo imali priliku gledati prošle godine kada su nastupali u Attacku s bendom Cult Values, a u međuvremenu su izdali prvi demo i split kazetu s bendom Rose Nebel. Prvi nastup u Zagrebu im je bio prilično sramežljiv, što nije ni toliko čudno pošto im je bio prvi izvan granica Austrije, no u međuvremenu su očito radili na sebi i nema im se više što prigovoriti, dapače, nastup im je bio i više nego dobar, dobili smo pola sata kvalitetnog melankoličnog post punk zvuka.

Na red su došle i domaće snage u obliku synth punk benda Modern Delusion. Ovaj bend je u međuvremenu malo pauzirao sa sviranjem, članovi su se malo više pozabavili svojim drugim projektima, bendovima Neon Lies i The Celetoids, ali su ove večeri za vrijeme relativno kratkog nastupa (čitaj dvadesetak minuta) ipak udarili još jedan pečat i dali nam do znanja da su i dalje tu te da se ne trebamo bojati njihovog raspada, a i priča se da rade i na novom materijalu i već kroz koji dan kreću na mini europsku turneju, sretno im bilo!

Došao je red i na britanski bend Sievehead. Ovaj bend postoji tri godine, do sada su izdali demo, dvije singlice i album „Into The Blue“, a prije neki dan je izašao i drugi album kojeg promoviraju na ovoj europskoj turneji. Da sretnete članove benda na ulici ne bi vam vjerojatno nikada palo na pamet da sviraju u nekom punk bendu, prije bi pomislili da su kompjuterski geekovi ili da liče na neke štrebere iz američkih filmova. E tu se baš krije ta njihova čar jer ne samo da dečki sviraju punk, nego to rade odlično. Baš taj njihov imidž, ako ga se uopće može tako nazvati, stvara moment nepretencioznosti i mračnom post punk zvuku s elementima punk rocka daje „ono nešto“. Braća Hanson iz filma Slap Shot bili su moja prva asocijacija, štreberi sa stavom. Njihov post punk zvuk se temelji na zvuku bendova kao što su Husker Du, The Cure i Joy Division, ali je taj zvuk dobrano izmijenjen, dosta brži i moglo bi se reći prilično originalan. Svakako jedan od onih bendova koji meni osobno na prvo slušanje nisu bili ništa posebno zanimljivi, ali nakon koncerta im moram dati priliku, treba ih definitivno pozornije preslušati.

I za kraj je ostao Švicarac Dave Phillips. Njegov nastup je uletio iznenada i dobro da je uletio. Dave Phillips je jedan od aktivnijih noise glazbenika koji iza sebe ima preko 500 koncerata i u svojoj 25 godina dugoj karijeri imao je nekoliko bendova, a poznatiji među njima je grindcore bend Fear Of God.

U sklopu svoje balkanske turneje izvodi Ritual Protest Music, svojevrsni eksperiment tj. performans kroz koji istražuje ljudsko/životinjski biheviorizam. Tijekom petnaest minutne video projekcije u kojoj se isprepliću poruke i pitanja sa snimkama mučenja životinja on svojim glasom, tijelom te raznim semplovima i uhu prilično neugodnom elektronskom bukom stvara glazbeni ritual i zvučnu katarzu. Nesvakidašnji nastup koji definitivno nije za svačije oči, a još manje uši, no bez daljnjega vrlo upečatljiv i zanimljiv.

 

Joža

 

https://www.facebook.com/moderndelusion/

https://wilhelmshowmethemajorlabel.bandcamp.com/album/red-gaze

https://www.facebook.com/sieveheadband/

http://www.davephillips.ch/about

Leave a Reply