Javna rasprava Promišljanje grada: Privremeno korištenje napuštenih javnih prostora

 

NDSM_vlooienmarkt_01

 

6.9. u 18:00 sati Knjižnica za mlade, Banjavčićeva 8

KA-MATRIX u okviru programa Nova kultura _ Hibridni grad 2016. organizira raspravu Promišljanje grada na kojoj će gostovati Dušica Radojčić (Zelena Istra, Pula), Sanda Kočevar (profesorica, Karlovac) i Luka Lipšinić (arhitekt, Karlovac).

 

Uvod u raspravu bit će predstavljanje publikacije Privremeno korištenje napuštenih javnih prostora u kojoj su predstavljene domaće i europske prakse korištenja napuštenih objekata.

Razgovorom želimo javnosti približiti mogućnosti i načine privremenog korištenja napuštenih zgrada što je u Hrvatskoj gotovo nepoznato pa imamo tek nekoliko primjera uspješne prakse. Kroz razgovor ujedno će se tematizirati kvaliteta života u modernom gradu i mogućnosti unaprjeđenja uz uključivanje građana po principima inkluzivnosti, neelitističnosti, angažiranosti, društvene osviještenosti i participativnosti u promišljanju, predlaganju i odlučivanju.

Rojc 2015_dvoriste

 

Raspravu organizira KA-MATRIX – udruga za društveni razvoj u suradnji s Knjižnicom za mlade u okviru projekta Nova kultura _ Hibridni grad .016. uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Karlovca.

VIŠE>>>

 

Danas se mnogi gradovi u svijetu susreću s problemom napuštenih zgrada ili cijelih područja kao posljedicom deindustrijalizacije, demilitarizacije, privatizacije i gospodarske krize. Iskustvo je pokazalo da u mnogim slučajevima tržište ne daje odgovor na problem degradiranih urbanih područja. Javnim se novcem, također, vrlo mali broj takvih prostora uspije obnoviti ili oživjeti. Stoga se privremeno korištenje pojavljuje kao spasonosna alternativa. Ponovna upotreba ili recikliranje napuštenih i devastiranih područja ili građevina nema samo brojne pozitivne učinke i prednosti za društvo u cjelini, nego, naravno, i za okoliš. Stavljajući u upotrebu postojeće neiskorištene resurse izbjegava se skupo demoliranje, izgradnja novih građevina i potrošnja zemljišta i resursa.

U situaciji ekonomske krize i «stezanja remena», privremeno korištenje napuštenih prostora moglo bi označiti početak novog doba u urbanom planiranju kad je nekorištena javna imovina u pitanju. Ono je pravi odgovor na nedostatak sredstava za privođenje nekoj namjeni praznih zgrada i cijelih područja uz istodobno poticanje osoba na njihovom profesionalnom putu u klasičnom ili socijalnom poduzetništvu. Poticanje novih tvrtki, zadrugarstva i djelovanja udruga dodjelom nekorištenih prostora doprinosi gospodarskom i društvenom razvoju te samozapošljavanju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

«Nakon dugogodišnjeg procesa deindustrijalizacije i demilitarizacije gradovi se suočavaju s nepreglednim površinama napuštenih zona, objekata i infrastrukture. Istovremeno je gradski prostor postao jedan od temeljnih ekonomskih resursa za razvoj post-industrijskog špekulativnog gospodarstva. Ova dva procesa su, u uzajamnom djelovanju, dovela do osnovnog proturječja suvremenog života u gradu, a to je da što više gradovi posjeduju napuštenih prostora, to su oni sve nedostupniji vlastitim građanima….» Emil Jurcan (Zadruga Praksa, Pula), PRIVREMENO KORIŠTENJE NAPUŠTENIH OBJEKATA (Zelena Istra, 2016.)

rotefabrik_zurich_web

 

«…U mnogim slučajevima tržište ne daje odgovor na taj problem, a iskustvo je pokazalo da se javnim novcem vrlo mali broj takvih prostora uspije obnoviti ili oživjeti.

…U nekim europskim gradovima prostorni planeri već uzimaju model privremenog korištenja napuštenih prostora u obzir prilikom promišljanja urbanog razvoja. No, kada je ponovnoj upotrebi praznih prostora riječ, ipak se u najvećoj mjeri radi o prijedlozima neformalnih civilnih aktera koji čine tzv. kreativnu industriju, sastojeći se od umjetnika, arhitekata, dizajnera, start-up tvrtki i društveno-kulturnih grupa i aktivnosti. Te su grupe u stanju proizvesti jedinstveno i privlačno okruženje u “recikliranim” zgradama…

…Problem uvrštavanja neplaniranih načina korištenja prostora u službene planove zahtijeva institucionalno rješenje…

…novi modeli participativnog upravljanja društvenim i kulturnim centrima te koja je uloga javne uprave u promociji ponovne upotrebe praznih zgrada i napuštenih urbanih područja…»

PRIVREMENO KORIŠTENJE NAPUŠTENIH OBJEKATA (Zelena Istra, 2016.)

Leave a Reply