Seasplash report – Puž i Krava aka Gemišt Mafia pohode omiljeni im festival.

puz

 

Mjesto i vrijeme radnje:

Kozlikovo, četvrtak, 8:00 – ukrcavamo se u maminu Corsu, ubacujemo kazetu NOFX u kasetaš i krećemo na put. Dogovor je da se kad nam postane prevruće skidamo sa autoputa i pičimo po staroj. I tako biva; u Vrbovskom silazimo sa autobahna i guštamo na zavojitoj staroj cesti prema Rijeci. Pogled na sat nas zabrinjava. Ako nastavimo ovako prerano ćemo stići na gablec. Strah je bio opravdan. U 10:20 se uparkiravamo ispred legendarne grobničke gostionice ”Putniku”. Šta je, tu je. Puž naručuje filane paprike a Kravu nažalost obavještavaju da srčeka na saft još nisu gotova pa se pomiruje sa jetricama.

Slijedeća postaja je dućan poviše Rijeke gdje se oboružavamo viškom Vugavom i đakovačkom Graševinom. Gemišt Mafia is in da house.  Što se nas tiče spremni smo za novo izdanje omiljenog Seasplasha. Zašto omiljenog? Pa zato jer je mjesto održavanja na Fortu Punta Cristo savršeno za takav ljetni festival gdje nema uobičajenih gužvetina i laktarenja pred šankovima a opet uvijek ima hrpa poznate ekipe. Festival pohodimo od samih početaka i najbitnije je da se Seasplash s godinama nije pretvorio u nekog festivalskog monstruma poput Outlooka, recimo.

7

8

 

I tako oko 13h stižemo na omiljeno suncem i prašinom okupano parkiralište na Štinjanu samo što je ove godine nešto sumnjivo. Pregršt polugolih šljokičastih tijela nas na prvu zbunjuje no ubrzo shvaćamo, to je goulash disko ekipa. Pa… nije loše.

Dižemo šator i ubrzo ugledavamo poznate njuške kako gnoje na plaži. Pada brzinski dogovor. Idemo po mineralnu i cugu, brzinski se zaletavamo do Štinjana i vraćamo u bazu na plažu.  Usput rečeno izbjegavajte lokalnu vinariju u Štinjanu u kojoj jedino imaju friziranu malvaziju.

3

 

Budući da Puž otvara Dub floor i da ga je peglala trema, našao je dobar izgovor da se podmaže s gemištima. I tako oko osmice  laganim korakom pičimo prema tvrđavi…

6

 

Puž uz krajnje napore odrađuje svoj set do kraja i krećemo prema glavnom stage-u na New York Ska Jazz EnsembleNYSJE su stare njuške sastavljene od ”krem de la krem” ska glazbenika i odlično su zagrijali ekipu svojim lelujavim old-school ska instrumentalima. Nakon njih  vraćamo se u bazu, tj. na Dub floor, gdje uvijek provedemo većinu festivala. Ova arena je mjesto gdje basevi melju sve pred sobom. I ove godine ovdje su grmila tri DIY soundsystema, talijanski Warrior Charge i domaći Digitron i Seasplash Sound.  Tu smo proveli ostatak večeri gdje su rasturali Munchies Sound, Dr.Robi i Jahstice Sound. Jedina zamjerka je da se legendarni Jah Free trebao pridružiti ekipi na Dub flooru jer se nekako pogubio kao zadnji izvođač velikog stage-a.

2

 

Drugi dan (kao i sve iduće) se oporavljamo  na FKK plaži. Topla ali hladovita preporuka za sve koji  se žele malo maknuti od cijelodnevnog tuluma koji beskompromisno traje na glavnoj plaži u luci. Dakle, hlad, ploče, čisto more ->FKK; tulum, topless britanke, šljunak, pržiona -> glavna plaža.

5

 

Neumorne Site Hlapce slušamo iz kampa i zvuče sasvim solidno sa svojim pop reggae đirom. Nakon njih, na glavnoj pozornici nastupaju legendarni Inner Circle koji su i najzvučnije reggae ime koje je dosada nastupalo na Seasplashevima. Odsvirali su svoj klasični set na kojem izmjenjuju svoje odlične stvari poput We A’ Rockers i Tenement Yard ispresjecane njihovim komercijalnim hitovima i popularnim obradama. U svakom slučaju publika ih je oduševljeno prihvatila i ne pamtimo da je ikad bila takva gužva na glavnim stejđu. Na Dub flooru su za to vrijeme nastupali britanski Conscious Youth od kojih se dosta očekivali no pojavili su se u krnjem sastavu tako da su odradili prosječan DJ set, nadamo se da ćemo ih sljedeći put uhvatiti u punom sastavu. Na Electrosplash flooru je Slavonia Vibes Syndicate hrabro odradio svoj klasično nabrijani dub set. Glavni stejđ su zatvorili Nucleus Roots svojom odličnom autorskom dabčinom ali jednako kao i Jah Free ranije nisu došli do izražaja na velikoj pozornici. Njihovo mjesto je među ekipom, u prašini dub arene, a to se na sreću i desilo jer su, iznimno na zahtjev ekipe, dobili priliku tamo nastupiti i rasturiti iduće večeri. Jutro smo dočekali s dobrim prijateljima iz ekipe Warrior Charge koji su neumoljivo rokali do 6 ujutro.

haron)

 

Kažu da je sedma godina braka prokleta ili krizna. Na Seasplashu je to treći dan. Čovjeka jednostavno malo prehiti a i ako odvalite i tu noć u komadu rijetko se svega najbistrije sjećate. Hornsman Coyote and Soulcraft su odsvirali kvalitetni angažirani reggae set i privukli oveću publiku pred glavni stejđ. Na Dub flooru je ekipa brijala na eksplozivni dub – trance mix uvijek raspoloženih Dubble. Vrhunac večeri (za neke i festivala) je bio nastup Nucleus Roots u Dub areni. Savršeni, ne prenabrijani dub sa jednako tako fenomenalnom vokalnom pratnjom u režiji dva lika koji izgledaju kao da su sa klupice iz kvarta. Koliko nas pamćenje služi, do izlaska sunca smo jeli prašinu uz heavyweight selekciju drugara iz Digitrona.

12

 

Ove godine na Seasplashu je bio i jedan ”skriveni” stejđ. Specifičan po tome što je bio pokretan preko solarnih panela iliti ga ”Dok im sunca, ima mjuze”. Taj romantični stejđ je bio smješten na idiličnom mjestu uz svjetionik, na rtu ispod tvrđave. Atmosfera ovdje je bila malo više hipijana uz bubnjare, akustične instrumente i općenito opušteniju, chill out vibru. Zadnju večer glavnog stejđa je otvorila Sassja, simpa MC iz Tuzle koja je svojim nastupom opravdala odlične kritike i ponovila  odličan nastup koji je imala na ovogodišnjem Inmusicu.  Sitna, dinamitna i zarazna. Natural Dub Cluster su jednako kao i na nedavnoj svirci u Attacku do srži potresli ekipu svojom nabrijanom mješavinom duba i trancea te psihodeličnim vizualima. Slomljeni, mašemo prašnjavom bijelom zastavom i povlačimo se u kamp.

10

 

I na kraju, moramo spomenuti i Goulash main floor pokraj kojega smo prošli hrpu puta ali, iskreno nismo se pre dugo zadržavali. Nije to više naš đir. Ipak smo mi matori ćelavci koji su odavno svoje oddivljali na prvim gostovanjima Figli di Madre Ignota, Gogol Bordella i na feštama u režiji DJ Sere. Na tom stejđu je konstantno bila super atmosfera i ekipa prema kojoj smo u startu bili pomalo skeptični se pokazala kao benigni partijaneri i hrpa pozitivne mlađarije.

seasplash_1532a

 

Suma sumarum, Goulash Disko se pokazao kao dobro došlo osvježenje Seasplash Festivalu. Mi se vraćamo iduće godine. Se vidimo tam?

 

Puž i Krava

 

Profi photos by Bojan Haron Markičević

Photos by Džin

Dašak atmosfere osjetite i na prekrasnim fotkama drugarice Tinke.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.955934457802565.1073741879.605539832842031&type=3

 

http://www.seasplash-festival.com/hr/

Leave a Reply