5. Mud & Blood & Beer festival u Vrbniku na otoku Krku!

ap 5

 

 

Bili smo na petom jubilarnom Mud & Blood & Beer festivalu u Vrbniku na otoku Krku, ovog puta su nam svirali bendovi Don Karlos & The Preachers, The Bad Bones, A Pony Named Olga, Čikine bombone (Grandpa Candys), Mississippi Queen, Good Rockin’ Daddies i Threesome.

 

Video zapis s koncerta.

 

Warm-up party održao se u četvrtak 9. srpnja u Caffe baru Dubravka uz bend Don Karlos & The Preachers, dok je glavni dio festivalskog programa počeo u petak 10. srpnja oko 23 sata uz domaći bend The Bad Bones. Službeni dio festivala otvorili su uz obrade country i rockabilly klasika.

bad 1

bad 3

bad 2

 

Nakon njih na pozornicu se popeo berlinski psychobilly/trash/garage/polka bend A Pony Named Olga. Da, dobro ste pročitali, polka. Ovaj simpatičan trojac uspio je u psychobilly garage trash zvuk ubaciti i polka ritmove, što čini zvuk benda prilično originalnim. Za vrijeme njihove svirke došlo je do kraće pauze izazvane čupanjem žica na kontrabasu od strane jednog dečka iz publike koji je u sumanutom plesu ispred pozornice uspio rukom počupati iste što je bendu prilično pokvarilo atmosferu, pa su odsvirali samo još par stvari ove večeri, ali su na sreću svih prisutnih odlučili održati još jedan nastup idućeg dana.

ap 1

ap 4

ap 2

ap 3

 

A za kraj prve večeri festivala nastupio je beogradski psychobilly/rockabilly bend Čikine bombone iliti Grandpa Candys. Njih smo imali prilike gledati već jednom u Vrbniku, i to prije tri godine na istom festivalu. Kao što to obično biva, do početka njihovog nastupa ekipa u publici je već dobrano bila podmazana vrbničkom žlahtinom, pivom i raznim alkoholnim supstancama, pa je tako uz izvrsno odsviran rockabilly/psychobilly repertoar, uz pokoji izlet u ska vode, veselo društvance plesalo na sve strane i tražilo sto biseva, sve dok bend nije ispucao skoro sve svoje stvari i pokoju obradu, a svirku su prekinuli u trenu kad stvarno više nisu imali inspiracije što bi još mogli svirati.

gc 1

gc 3gc 5

gc 2

gc 4

 

 

Drugi dan festivala započeo je u subotu 11. srpnja oko 22h svirkom starog zagrebačkog rockabilly benda Mississippi Queen. Ovaj bend postoji već preko 25 godina i po stažu su najstariji bend koji je svirao na ovom festivalu. Pošto je Karlu, pjevaču i gitaristu, ovo bio već treći dan za redom da nastupa na festivalu (jer je još svirao s bendovima The Bad Bones i Don Karlos & The Preachers) odlučili su zasvirati prvi, ne bi li se mogli opustiti uz koje piće na obližnjoj im barci. Ovi stari rockabilly kužeri otvorili su večer odličnom svirkom i pomalo privukli pozornici vidno izmučenu publiku koja se tek počela zagrijavati uz pokoje piće i prepričavanja kako je bilo sinoć, te uz komentare da ćemo se teško uspjeti ponovno zabaviti kao dan ranije.

mq 1

mq 3

mq 2

 

Nakon njih na pozornicu se popeo riječki rockabilly/neorockabilly bend Good Rockin’ Daddies. Njihov repertoar se sastoji uglavnom od obrada rockabilly klasika. Bend postoji tek godinu dana, al su ekipa s povećim muzičkim iskustvom, svirali su u raznim bendovima i iza sebe imaju brdo svirki što se naravno moglo čuti i večeras na njihovom skroz kvalitetnom nastupu.

grd 1

grd 4grd 2

grd 5

grd 3

 

 

Slijedi beogradski bend Threesome koji je uletio u zadnji čas na festival umjesto talijanskog psychobilly benda Evil Devil, koji je već po drugi put zajebao i u zadnji čas otkazao svirku. Ako se mene osobno pita, nakon što sam pogledao nastup benda Threesome i bolje da se tako dogodilo. Kod nas ljudi kada čuju da svira neki surf bend najčešće im pada na pamet bend Bambi Molesters, što naravno nije loše, ali Threesome imaju tu neku luđačku punk energiju, pa mi se njihova svirka svidjela više od nastupa spomenutog benda, barem onih na kojima sam ja bio. Basist i gitarist su proveli više vremena penjući se po zvučnicima i ulazeći u publiku svirajući svoje instrumente nego na samoj pozornici, jedino je bubnjarka morala ostati na mjestu, iako ponukani nedavnim nastupom benda Daikaiju u Zagrebu, pala nam je ideja da bi i nju mogli nositi zajedno s bubnjevima na rukama, ali zbog blizine stijena i mora ta je ideja izgledala malo pre riskantna. Uglavnom bend pršti pozitivnom i divljom energijom i meni osobno je njihov nastup bio najbolji na ovogodišnjem festivalu.

t 1

t 2

t 5

t 4

t 3

t 6

t 7

 

Za sam kraj festivala ostao je ponavljački nastup benda A Pony Named Olga koji ovog puta prolazi u puno boljoj atmosferi nego prvi dan. Naravno da su i naši komentari s početka ove večeri pali u vodu, istina bog, trebalo nam je malo duže da se „oraspoložimo“, ali je na kraju ova večer nadmašila prvu službenu večer festivala.

pony 2 1

pony 2 2atmos

1

 

Sve u svemu, još jedan Mud & Blood & Beer festival prošao je u odličnoj atmosferi, super bendovi, odlično vino, rakije i pive u izobilju, more, sunce……što nam više treba. Priča se da bi ovo mogao biti i zadnji Mud & Blood, al iskreno se nadam da se vidimo i slijedeće godine u Vrbniku na šestom po redu festivalu.

 

 

Joža

 

https://www.facebook.com/DonKarlosandThePreachers

https://www.facebook.com/pages/Grandpa-Candys/118005724954287?fref=ts

https://www.facebook.com/aponynamedolga?fref=ts

https://www.facebook.com/groups/173228942725462/

https://www.facebook.com/rockabillymississippiqueen?fref=ts

https://www.facebook.com/pages/Threesome/125308034162388

Leave a Reply