Novo izdanje na Moonlee Records – Vlasta Popić “Kvadrat”

hmrl037-Vlasta-Popic-800x800

 

Nezavisna izdavačka kuća Moonlee Records je 28.1.2015. izdala novi album psihadeličnog post-punk tria VLASTA POPIĆ “Kvadrat”, koji je izašao u CD formatu te kao free download, a u martu izlazi i 12” vinil.

 

vlastapopic.bandcamp.com

 

Vlasta Popić, tročlani varaždinski bend, već duže vrijeme žari i pali regionalnim i europskim scenama, stabilno gradeći reputaciju iznimno interesantnog i cijenjenog benda među sve većim brojem poklonika.

 
Osnovani 2007. u sastavu Tena Rak (bubnjevi i vokal), Ivan Ščapec (gitara i vokal) i Dražen Hižak (bas) – čije mjesto sada zauzima Dimitrij PetrovićVlasta Popić brzo se isprofilirala kao bend koji zvuči kao hrvatski ekvivalent srpskom Repetitoru, što im je u kratkom vremenu donijelo pohvalne kritike i solidnu medijsku popraćenost. 2010. objavljuju samizdat EP “Najjača ultimativna mašina za ubijanje”, te ostvaruju nekoliko zapaženih i hvaljenih nastupa na regionalnim festivalima prije nego što će 2012. za srpsku etiketu SKC Kragujevac izdati debitantski album “Za očnjake”. Dočekan izrazito pozitivnim recenzijama, album je potom promoviran na skoro 200 koncerata u sklopu nekoliko turneja po Europi i hrpe koncerta u regiji.

 
2014. je došla i prošla, a Vlasta Popić ju je iskoristila za snimanje novog albuma imena “Kvadrat”, kojim nastavljaju graditi svoj specifični indie/punk/noise/nowave/pop izričaj, koji ovog puta odiše nešto mračnijim i ubojitijim karakterom. Ova ploča odlikuje prljavijem, distorziranijem i bučnijem sviranjem i produkcijom, zbog čega zvuči ambicioznije, promišljenije i dosljednije u usporedbi s prethodnim izdanjem. Izmjenjivanje ženskih i muških vokalnih akrobacija daje posebnu energiju povremeno melodičnoj, a češće isprekidanoj i disonantnoj atmosferi koju stvara psihodelična instrumentalna podloga. Tekstovi na materinjem jeziku povremeno prenose poneku angažiranu poruku, a diskursom dominira umjereno intimna tematika, često pažljivo upakirana u apstraktne poetske konstrukcije. Što se sličnosti i utjecaja tiče, “Kvadrat” je najlakše povezati s nekolicinom new wave/post-punk/noise-rock izvođača kao što su već spomenuti Repetitor, Gang of Four, Šarlo Akrobata, Nikki Louder, Punčke, pa dijelom čak i Bernays Propaganda, Xaxaxa ili Karate. Sve u svemu, novo izdanje Vlaste Popić nudi ugodnu žanrovsku mješavinu koja bi trebala zadovoljiti široki spektar zahtjevnijih glazbenih ukusa.

 
Album je snimio Hrvoje Nikšić u studiju Kramasonik tijekom srpnja 2014., a miksali su ga Uroš Mikić u Threesome studiju i Dino Kraljeta & Dimitrij Petrović u studiju Radost. Mastering je odradio Carl Saff, a za dizajn su brinuli Marta Lučić, Eva Badanjak i Vlasta Popić. Album će 28.1.2015. izdati Moonlee Records u digipak CD formatu, a u koprodukciji Moonlee Records, Numavi Records i Vox Project u martu 2015 će biti objavljena i 12” vinilna verzija.

 
I dalje sigurno ploveći zadanim kursom, Vlasta Popić nastavlja zadivljavati ne samo kao najpoznatiji, nego i kao jedan od posljednjih hrvatskih bendova koji stvaraju sličnu kombinaciju bučnog, post-punkerskog izričaja, čineći to na uzbudljiv način kojim još i danas obogaćuju nasljeđe predvodnika ovih žanrova.

 
Popis pjesama:
1. Tržište
2. Ako nisam dobra
3. Szeged
4. Slijepa naša (Mržnja)
5. Maštanje
6. Dolje
7. Ataksija
8. O vodi
9. Nervozno se sanjari

 
vlastapopic.bandcamp.com

 

distributed by:


Moonlee – Europe
Stickfigure – USA
The Orchard – digital
Krizevniska 5, 1000 Ljubljana, Slovenia
moonlee@moonleerecords.com
www.moonleerecords.com

 

Vlasta Popić će novi album promovirati i na brojnim koncertima u regiji:

 

5.2.2015 @ Ljubljana, Gromka – MENT Ljubljana (SI)
12.2.2015 @ Maribor, Gustaf – MARŠ 25 (SI)
20.2.2015 @ Murska Sobota, MIKK (SI)
21.2.2015 @ Kranj, Trainstation Squat (SI)
28.2.2015 @ Koprivnica, Kooglana (HR)
13.3.2015 @ Zagreb,Tvornica Kulture (HR)
27.3.2015 @ Varaždin, Green Bay (HR)
4.4.2015 @ Plovdiv, Petnoto (BG)
8.4.2015 @ Istanbul, Arkaoda (TR)
10.4.2015 @ Bucharest, Underworld (RO)
7.6.2015 @ Skopje, tba (MK)
10.7.2015 @ Bažant Pohoda Festival, Trenčin (SK)

Leave a Reply