Iluzije slobode – Gipsy Mafia, Fetbojsi & Digital Warfare @ AKC Medika/Chakka’s Room

gips 1

 

Petak je, ide se na Mafiju u Mediku. Večer počinjemo u Roniju kroniju; depresivno je i pusto, nema one stalne postave sa šanka.  Pijemo pivo i pričamo o determinizmu socio-kulturnog porijekla, masakru u Francuskoj, onim svakodnevnim masakrima na drugoj strani svijeta i ponovnom dolasku domaćih crnokošuljaša. Nitko ne glasa, iako ne znam da li je prevladavajući razlog lijenost ili fantazma o izgradnji alternativa. Volimo misliti – dok pijemo pive i bacamo političke trice – da nešto bitno kontamo i radimo i da pijemo baš za to bolje sutra koje nikako da stigne.

Video zapis s koncerta.

 

Histeriziram i požurujem jer sam ovaj put odlučila da ću čuti baš sve – mafijaše iz Zrenjanina već dobro znam, Digital mi je potpuna nepoznanica, a lokalne debele momke često viđam ali pamtim samo Romaju i talambasanje njihovih golih trbuha. Sve poslovično kasni, a mi se smrzavamo i mešamo pića. Kod Chakke je izbor cuge ponešto ograničen, a da bi se došlo do drugog šanka, potrebno je probiti se kroz barijere anarho kapitalizma u vidu dodatnog upada za istovremenu slušaonu u Attacku. Tamo Robi vrti Michaela Jacksona i druge uspješnice iz devedesetih, plešemo u maniri kućnog Youtube partija, valja se neka mdma, cuga isto radi svoje, sve je toplo i fino u najboljem od svjetova. Naš gig napokon počinje i (zbog prethodno nabrojanih stanja i razloga) ne znam više šta je bilo prvo, ni tko je kojim redom repao i nije ni bitno jer svi surađuju sa svima i sve je jedna velika bratska mafijaška hip hop familija. Jebeš sistem je plod tog drugarstva, zajednička suradnja Gypsy Mafie i Fetbojsa i savršen uvod u ovo veče.

gips 8

gips 7

gips 2

gips 6

 

Gypsy Mafia

Od njihovog nastupa u Sivoj prošlo je već godinu dana, a uskoro izdaju i novi album. Njihov prvi „pravi“ album pod nazivom Ciganska posla, u međuvremenu je postao stalni zvuk na antifašističkim kružocima i marševima. Kažu da ne rade više na industrijskoj traci, u proizvodnji dijelova za njemačke BMW mašine, već u call centru – posao je jednako bijedan ali za mrvicu lakši. Muzika nije i neće postati karijera, oni su hip hop, antifa, punk Cigani; repati su počeli iz protesta, da kažu nešto i prenesu neku poruku. “Hoću promene i hoću poštovanje” jer svoj status građana drugog reda oni svakodnevno osjete na svojoj koži – “u prodavnici, kod lekara ili kad te murja izuva zato što si Rom”. Mafijaši nažalost ne nastupaju više s Braćom Blekvutrić s kojom su zadnji put posjetili Grey Room. Iako je kombinacija s bendom bila muzički zanimljivija, braća Skill i Buddy O.G.  još uvijek imaju poptuno autentičan glas u kojem nema uobičajenog hip hop gangsterizma, samo stari dobri fašizam, siromaštvo i diskriminacija.

gips 4

gips 3

gips 5

fet 1

fet 2

fet 3

fet 7

 

Fetbosji

Fetbojsi, isto antifa ekipa, rasli i stasali na crvenoj Trešnjevci, u Medici česti gosti, u pekari Romaja još češći.Dva prasca za mikrofonom (Badžo & Želko) i veliki gospodin za kompjuterom (Luka) šibaju pijani orginalni rap potekao iz trešnjevačkih prčvarnica i opskurnih birtija.” Album se zove Prasci Na Traci, a repaju uglavnom o sebi samima, životu na Trešnji i represiji svakodnevnog života – “problem broj 1 – prehrambeni proizvod, ulicama grada patrolira cijeli vod, ne daju nam mira jer pijemo pive, kada nas vide, kazna nam stiže”. Duhoviti i autoironični, Fetbojsi su uvjerljivo najbolji lokalni hop koji je uspio spojiti antifa teme sa svakodnevicom trešnjevačkih pijanaca.

fet 4

fet 5

fet 8

fet 11

fet 6

fet 9

fet 10

fet 12

fet 13

 

Digital Warfare

Digital Warfare je lik iz Sremske Mitrovice, zapravo to je cijela moćna grupacija, a u petak smo vidjeli samo jednog člana – El Joka Mitrayu, dok mu je s matricama drugarski pomagao Skill. Digital baca filozofsko-poetične rime, neki mnogo obrazovan lik – što se sviđa snobovima poput mene, iako kaže da mu je nebitno tko je šta skužio ili nije – “Ko ubere, ubere…” Lažni patrioti, nacionalizam i sloboda, samo su neke od tema koje Digital iznosi u maniri cyber tehno vrača. Zasuo nas je intelektualnim rimama pomiješanim sa sirovom energijom i sjajnom komunikacijom s prostorom i ljudima.

dig 4

dig 1

dig 2

dig 3

 

I nebitno jel punk, rap ili je techno, čuli smo autentični glas ovih prostora, isplesali i izrepali večer u intimnoj atmosferi Chakkine sobe u drugarskom antifa okruženju te se podsjetili zašto je dobro imati mjesto na kojem možeš čuti ovako dobar mjuz. U kondenziranom obliku prošli smo sve bedove suvremenog nam života, a Alerta Alerta Antifascista zvuči posebno opominjuće u vremenu u kojem je Ciganima, muslimanima, radnicima, penzionerima, nezaposlenima i mnogim drugima – proglašen rat. Za sve buduće borbe, ostaje rima koju Digital miksa u vlastiti amalgam društvene kritike, a zapravo stihovi srbijanskog pjesnika Miljkovića, koji je život okončao u jednom zagrebačkom parku: “Hoće li sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj?”

 

Tekst: Aska Vuk

Foto i video: Joža

 

https://www.facebook.com/GipsyMafia

https://www.facebook.com/Fetbojsi

https://www.facebook.com/digitalwarfaretheband

One thought on “Iluzije slobode – Gipsy Mafia, Fetbojsi & Digital Warfare @ AKC Medika/Chakka’s Room

Leave a Reply