Prvi Hardcourt Bike Polo turnir u Hrvatskoj

 

Prije desetak dana, 11. i 12. svibnja, na Zagrebačkom Velesajmu održan je prvi međunarodni Hardcourt Bike Polo turnir u Hrvatskoj u organizaciji Bike Polo kluba Zagreb. Sudjelovalo je 16 timova iz 9 europskih zemalja – Slovenije, Mađarske, Italije, Austrije, Njemačke, Češke, Poljske, Velike Britanije i Hrvatske. Iako je većina timova bila sastavljena od sugrađana, nekolicina ih je okupila ljude iz raznih zemalja, pa je tako za Brizzle s englezima zaigrao jedan mađar, dok su se multinacionalni Bizons protegli kroz čak tri drzave (Mađarska, V. Britanija i Italija), a tri su tima u sastavima imali djevojke.

 

download-9Turnir se održao na inline hokej terenu Kuna smještenom na sjevernoj strani Velesajma, pokraj klizališta, preko puta hipodroma. Ekipe se sastoje od po troje natjecatelja i utakmica traje 10 minuta i mogućim neograničenim brojem golova (tzv. Endless goal opcija), što je sasvim dovoljno da uz brzi tempo, na kraju utakmice svi jedva hvataju dah.

Silkatblues Photo 1

„Da podsjetimo, bike polo utakmice traju 10 minuta, ili do 5 golova – što dođe prije. Budući je sudjelovalo 16 timova (od 18 prijavljenih), odlučili smo se za opušteniji oblik natjecanja tokom prvog dana“, pojasnio nam je Matej Pašalić, osnivač i predsjednik udruge/kluba Bike Polo Zagreb i član hrvatskog tima Licitar. Večina sudionika su pravi virtuozi na biciklu i zapanjujuča je kontrola pri upravljanju biciklom jednom rukom i vođenju loptice štapom smještenim u drugoj. Zbog te dinamike sve pomalo i sliči na hokej.

Silkatblues Photo 9

Iako tmurno vrijeme s povremenom kišom nije bilo naklonjeno organizatorima, što se največim dijelom očitovalo slabim odazivom publike, sami natjecatelji nisu imali problema s time jer je teren natkriven šatorom a i temperatura je bila taman radna, za dobru partiju. Utakmice su prvog dana počele već u 9 sati i održavale se do večeri. Licitari su prvog dana odnijeli svoju prvu pobjedu na turniru i to odmah u prvoj, početnoj utakmici, u „jutarnjem“ krugu, koju su igrali protiv susjeda im Slovenaca, tima Polo Bears. Goran Šarić, drugi član tima Licitar zaključuje da je status od 1 pobjede – 4 poraza – 10 golova, vrlo dobar rezultat, budući je Licitar prvi puta nastupio u trenutnom postavu. Trećem igraču, Darku Dominiku  je ovo bio prvi nastup na bike polo turniru, odnosno prvi doticaj sa stranim igračima. Ostale utakmice tijekom prvog dana bile su jednako atraktivne, što potvrđuje podatak da je u ukopnom poretku prvog dana briljirao talijanski tim BAM , koji su odnijeli svih 5 pobjeda, zadavši impresivnih 33 pogotka.

Silkatblues Photo 10

Dan je za natjecatelje završio u Studentskom Centru uz After Polo Party i projekciju dokumentarnog filma „Hit ’em In The Mouth“ prikazanog u MM centru nakon kojega je večina sudionika završila u Krivom putu i Medici.

download-10

Ja sam se na turniru pojavio oko podneva, pogledao dobar dio utakmica i moram priznati, ostao poprilično iznenađen vještinom pojedinih natjecatelja koji su uvelike odskakali od onoga što sam do tada imao prilike vidjeti kada je riječ o ovome sportu. Nakon ponešto snimljenog materijala otišao sam do Borisa, koji se sa svojim psom Maksom pojavio na drugoj strani šatora i pokušavao saznati smije li uvesti Maksa u šator. I prije nego je uspio upitati nekoga od odgovornih, situacija se riješila sama po sebi. Snažan udarac loptice o ogradu igrališta riješio je problem. Maks je u trenu bio vani, nekoliko metara udaljen od šatora gdje je i ostao dok nisu krenuli kući. Legao je i mirno čekao, bez i najmanje namjere da ponovo proviri unutra.

download-11

Kod štanda s distribucijom promo materijala, majica, sendviča, kroasana i salata  popričali smo s Katarinom i njenim prijateljicama koje su pod parolom „Podrži turnir“ volontirale na istom, i zatim se uputili do klasičnog šanka po pivo.

Silkatblues Photo 2

Nedjelja, finalni dan turnira, za sve je timove zapravo značila novi početak. Kako nam pojašnjava Matej: „sustavom dvostrukih eliminacija, sve je moguće pa tako tim koji je bio najlošiji prvog dana, teoretski može drugi dan doći do finala pa čak i pobijediti. Prvih 5 utakmica koje su se igrale i njihovi rezultati stvaraju prve parove timova koji kreću dalje igrati kroz sustav dvostrukih eliminacija – prve parove čine timovi pobjednici i gubitnici prvog dana, a nakon toga dalje redom…“

Silkatblues Photo 4

Nakon 29 odigranih utakmica, mnogo navijanja i podrške publike atmosfera se sve više zahuktavala, više nije bilo važno tko navija za koji tim, nego se navijalo za svaku dobru akciju, dobar gol ili žalilo za propuštenom prilikom. Finalnu, 30. utakmicu odigrali su Talijani BAM i miješani tim ESPI. Iako lošiji po poretku prvog dana, tim ESPI je nakon napetih 10 minuta uspio pobijediti Talijane 6:4. Nakon međusobnog čestitanja proglašeni su pobjednici turnira: 1. mjesto: britansko-mađarska kombinacija u timu ESPI, 2. mjesto; Talijani BAM i 3. mjesto: Mađari Buffaloes. Posebnu nagradu Bike Polo Zagreb je odlučio uručiti njemačkoj igračici, kao MVFP (Most Valuable Female Player).

Silkatblues Photo 11

Svaka pohvala organizatorima ovog turnira i osnivačima udruge Bike Polo Zagreb, zagrebačkom timu Licitari – Mateju Pašaliću, Goranu Šariću, Darku Dominiku i Matiji Brleku, s nadom da neće stati na ovome i da će ovaj turnir postati standardni dio zagrabačkih sportskih zbivanja, te da će interes za polo porasti i privuči nove članove.

Bruno

Leave a Reply