Nema zatišja na zapadnom, a bogami ni na istočnome frontu

 

Izvještaj sa bojišta

Stožerni general: Johan

Lokacija: Zapadni front, Kozlikovo

 

Vrt polako napreduje unatoč višestrukim napadima puževa i kupusnih stijenica. Ove godine isprobavamo nekoliko novih sorti, a bogami i taktika uzgoja.

Postavljanju ove gredice prethodile su rovovske bitke u vidu dovlačenja starih hrastovih greda u vrt, ali isplatilo se! Suživot graška, kresa, salate, špinata i misterioznog crnog sjemena odvija se harmonično poput života u starom Sarajevu. Ispred se nazire hladno klijalište koje je u potpunosti ispunilo sva očekivanja.

1

Tek što je krumpir konačno provirio kroz slamu i ugledao svijetlo dana, gazda ga je opet zatrpao slamom. Zašto pobogu?! Ne bi li gospon krumpir pustio gomolje (čitaj: plodove) na više razina. Igramo se… Vidjet ćemo rezultate… Ispred gredice zasijana je i presađena kopriva koju jedemo i od koje radimo efikasan, ali bogami i najsmrdljiviji gnoj na planeti.

2

Šta je ovo, pobogu?!? Kakvi su to oblici? Zaš’ je to tak neuredno? Koji je to vrag zasađen? Tu se igramo sa patišonom – lijepa tikva cvjetolikog oblika koje je još baka Buba sadila u ”normalnim” gredicama. Iza nje se kroz slamu probija čičoka. Či… šta? Čičoka – gomolj, sliči đumbiru, a može zamijeniti krumpir. Vele da je ultra zdrava, ali i ultra agresivna pa je treba držati u nekom kutu, podalje od ostalih gredica vrta.

3

Tri su kozjaka meni poznata. Zloglasni iznad Splita gdje je mlada brineta pokušala ishodovati vizu za čarobni, ali nemilosrdni svijet mode. Drugi Kozjak je isto planina, ali meni ful draga, smještena na Velebitu iznad Lubenovca. A treći kozjak s malim ”k” (ljutika)  je ultra fini i ultra zdravi luk koji raste u češnjevima poput češnjaka. Zovu ga još i aristokrat među lukovima. E pa gospon aristokrat se sasvim lijepo uklopio u seosko-kaotičnu idilu našeg vrta.

4

Vrijedne ručice brigadirne generalice Johan prošle su godine presađivale divlje šumske jagodice tako da sada rastu u simbiozi sa svojim punašnijim i kultiviranijim sestrama jagodama mjesečarkama. Vrijeme će pokazati kako će se ovo partnerstvo razvijati.

5

Ima tu još svega: paprika, luka, češnjaka, hrrrrpe paradajza, bamije, patlidžana, rotkvica, salate…

Povrće, povrće povrće…samo povrće!!! A ne…  Ima tu i mesine. Naime, odlučili smo uzgajati komarce u našoj bari koju odmilja zovemo bara Bara. Ispred nje se polako zazelenila mini močvara (čitaj: filter) koja dodatno pročišćava naše sivo/crne vode.

6

Komarci, pčele, ptičice, sova i pokoji stršljen su jedini krilati suseljani na našem imanju. No, i to će se uskoro promijeniti… Za koji tjedan stižu koke te sam uz pomoć ”Interventnog mobilnog kokošjeg voda” započeo preciklažu starog kreveta u pokretni kokošinjac (chicken tractor).

7

 

U idućem nastavku:

Izvještaj sa istočnog fronta.

 

Do konačne gnojidbe!

Leave a Reply