Novo izdanje Alpinističkog četvrtka u Slovenskom domu u Zagrebu

 

Manje je više!
Tanja i Andrej Grmovšek

GRMOVSEK Cirque 2010 ParkCanada 06

Tanja i Andrej su alpinisti i avanturisti koji tijekom penjačkih ekspedicija ali i u svakidašnjem životu primjenjuju krilaticu „manje je više“. Najveći i najdraži izazov im je penjanje visokih i zahtjevnih stijena upotrebljujući ćim manje opreme, slobodno, u „asketskom“ brzom alpskom stilu. Ali to nije sve. Putovanje, kao sastavni dio svake ekspedicije, vole organizirati na, koliko god je moguće, jednostavan i skroman način. Jedino tako je dodir s lokalnim koloritom dovoljno prisan a ekspedicija ujedno postaje prava pustolovina!

GRMOVSEK Cirque 2010 ParkCanada 03

U prvom dijelu predavanja Tanja i Andrej će nas provesti kroz svoj penjački put te približiti kako i zašto ustraju u „manje je više“ penjačkoj i ekspedicijskoj ideologiji. U drugom dijelu predavanja ćemo dijeliti izazove i radosti jedne od njihovih „najluđih“ avantura – penjačke ekspedicije u Cirque of Unclimabables. Zaputit ćemo se u divljinu subartičkih prostranstava sjeverne Kanade gdje su Andrej i Tanja imali za cilj ispenjati što više zahtjevnih smjerova. Kao šlag na tortu uslijedilo je višednevno veslanje nazad u civilizaciju, slijedeći tok rijeke Nahanni. Kad manje postane skoro pa previše!

GRMOVSEK Cirque 2010 ParkCanada more 01

Tanja i Andrej Grmovšek

Tanja i Andrej su unazad zadnjih desetak godina jedni od najaktivnijih i najboljih slovenskih alpinista. Oboje su, sad već preko dva desetljeća dug, penjački put započeli u Alpinističnem odsjeku APD Kozjak Maribor. Danes, u trećem desetljeću života, ovo dvoje ponosno oženjenih Mariborčana ne skrivaju kako im zajednički doživljene planine, sport, avanture, istraživanja i jednostavnost predstavljaju jednu od važnijih životnih vrijednosti.

Upravo zato najradije penju i putuju zajedno. Ispenjali su brojne prvenstvene smjerove širom svijeta (Alpe, Ande, Himalaja, Grenland, Kina, Madagaskar,..). Često se na penjačko uže navezuju i s drugim partnerima. Tanja je s kolegicama bila dio prvog ženskog naveza koji se popeo na dva najznamenitija zahtjevna stjenovita stupa na svijetu: patagonski Cerro Torre i karakorumski Nameless Trango Tower. Također, voli penjati ledne i miksane smjerove. Na međunarodnim takmičenjima u lednom penjanju više puta je osvajala postolja. Andrej ima iza sebe niz veoma zahtjevnih slobodnih uspona u Alpama.
Slobodno je ispenjao poznati Couzyijev smjer u Zapadnoj Cini kao i Pellesierov smer u Velikoj Cini, oba ocjene X. Do djelomično prvenstvenom smjeru popeo se na Cerro Torre u Patagoniji te izveo najbrži, jednodnevni, uspon na Nameless Trango Tower u Pakistanu.

plakat

Fascinantne i jedinstvene trenutke s užitkom love u objektiv kamere i foto aparata. Autori su nekoliko filmova, brojnih predavanja kao i fotografskih i tekstualnih objava u domaćim i inozemnim tiskanim medijima.

Njihova ljubav do prirode odražava se i kroz profesionalne karijere. Tanja je nakon studija šumarstva ustanovima tvrtku Arborist koja se bavi savjetovanjem u području njege urbanih stabala – arboristike. Andrej je po izobrazbi geograf i zaposlen je u Zavodu za zaštitu prirode.

 

Predavanje uz projekciju fotografija održat će se 21.2.2013. u 19h u Slovenskom domu u Zagrebu, Masarykova 13. Ulaz je slobodan a donacija inicijativi Penjati se mora poželjna. Za više informacija:

www.facebook.com/penjatisemora

Leave a Reply