Tomaž Humar: Alpinist koji je pomicao granice

Na tematskim alpinističkim večerima, početkom 11. mjeseca u Centru za kulturu Trešnjevka održana je večer posvečena Tomažu Humaru, slavnom slovenskom alpinistu. Program je započeo prikazivanjem dvaju dokumentarnih filmova koji prate Humarove poduhvate, poznate i izvan alpinističkih krugova.

Prvi je bio Reticent Wall, film o istoimeniom zahtjevnom smjeru u El Capitanu u Yosemite Valley, visokom 850 metara. Trebalo mu je 15 dana da ga ispenje i tako je postao prvi Europljanin kojem je to pošlo od ruke. Najveći problem na koji je naišao bili su lokalni penjači koji nisu htjeli podijeliti ni jednu korisnu informaciju vezanu uz zid, pa je srećom naletio na Kanađane koji su penjali prije njega i jedini mu dali precizne upute.

Drugi je Dhaulagiri Express, film s istim akterima ali u posve drugačijem okruženju, o zahtjevnom usponu južnom stijenom Dhaulagiria, himalajskom vrhu višem od 8000 metara gdje je proživio pravu dramu i tek se nakon 12 dana izvukao iz pogibeljne situacije.

Oba filma snimio je Stipe Božić, himalajski veteran i Humarov prijatelj koji ga je pratio na brojnim ekspedicijama. Iako nagrađivani na brojnim međunarodnim festivalima, filmovi su po prvi puta prikazani u Hrvatskoj. Nakon projekcije filmova uz Stipu Božića predstavio se i slovenski alpinist Aleš Koželj, zadnji Humarov penjački partner, te su se obojica prisjetili trenutaka provedenih s Humarom na njegovim ekspedicijama. Uslijedila je promocija hrvatskog izdanja biografije Tomaža Humara kanadske autorice Bernadette McDonald. Knjiga je prvi puta objavljena 2008. Godine u Velikoj Britaniji gdje je autorica dobila prestižnu Kekoo Naoroji nagradu za najbolju knjigu s planinarskom tematikom.

Tematske alpinističke večeri održavaju se u organizaciji Fonda Penjati se mora koji je osnovan na inicijativu Alpinističkog odsjeka HPD Željezničar u proljeće 2012. godine. Cilj fonda je sustavno pomagati projekte obrazovanja alpinista u Hrvatskoj te potaknuti transfer znanja od iskusnih prema manje iskusnima.

Tri promocije u jednoj večeri. Dva filma i knjiga.

Svaka pohvala organizatorima!

Bruno

(Naslovnu fotografiju snimio Stipe Božić)

Leave a Reply