Međunarodni festival Capoeire

 

Protekli  tjedan u Zagrebu je održana 5. Zumbimba,  međunarodni festival capoeire  u organizaciji škole capoeire Filhos de Bimba Zagreb. Već petu godinu u nizu na festivalu su, uz domaćine, sudjelovali i brojni gosti iz inozemstva (Belgija, Njemačka, Italija, Libanon, Austrija, Slovenija).

Naziv Zumbimba je kombinacija imena Zumbi i Bimba, imena dvojice značajnih pojedinaca koji su doprinijeli borbi protiv robovlasničkog sustava i rasnediskriminacije u Brazilu. Prvotno zamišljena kao događanje koje okuplja capoeiriste različitih stilova s ciljem da zajedno uče, razmjenjuju iskustva i uživaju u capoeiri, sambi i raznim afro-brazilskim kulturnim manifestacijama, Zumbimba nastaje prije 20 godina pod okriljem škole Filhos de Bimba u Salvadoru, Bahia, Brazil. Filhos de Bimba Zagreb na čelu s profesorom Ivom Reisom dos Anjosom pokreću simultanu Zumbimbu 2008. godine. Cilj je zagrebačke inačice festivala predstavljanje brazilske kulture i rada škole hrvatskoj javnosti, te okupljanje capoeirista različitih stilova.

Glavni dio festivala odvijao se u subotu u polivalentnoj dvorani studentskog doma “Cvjetno naselje”. Održale su se radionice capoeire, sambe, maculelea (borbeni ples sa štapovima), brazilskih ritmova, sat sviranja berimbaua (afrički instrument koji se koristi u capoeiri) i puno igara capoeire. Cijelo događanje održano je u iznimno prijateljskom ozračju, sa puno dobre energije, čemu su pridonijeli i mali capoeiristi koji su također sudjelovali na festivalu.

Tamara Šandor

Leave a Reply