Klemen Premrl: ledno i kombinirano penjanje na najvišem nivou

 

22.11.2012.

U ciklusu Alpinistički četvrtak u Slovenskom domu u Zagrebu predavanje je održao Klemen Premrl.

Za Klemena Premrla se bez grižnje savjesti može reći kako se radi o jednom od najboljih svjetskih penjača u ledu. Iako je on ujedno i vrsni sportski penjač te svestrani alpinist ipak je najpoznatiji po teškim usponima u slapovima i kombiniranim smjerovima. Slijedeći svoju strast postao je 1997. godine prvi Slovenac koji je popeo slap ocjene WI7 (Riptide, Kanada), te se takmičio u Svjetskom kupu u lednom penjanju. Nakon nekoliko takmičarskih sezona, posvetio se traženju avanture u prirodnim stijenama i formacijama. U potrazi za najtežim usponima u više navrata posjetio je Kanadu i Norvešku. U najnovijoj avanturi u Helmcken falls, Kanada, Klemen je dosegnuo do sad najviši nivo u svojoj penjačkoj karijeri. Prvo je izveo izuzetan prvenstveni uspon u slapu Wolverine ocjene WI 11, što ga čini najtežim ikad izvedenim lednim usponom a nakon toga je popeo svjetski poznati Spray on ocjene WI 10. Za kraj, u navezu s Timom Emmetom bio je prva osoba koja je izašla na vrh Helmcken falls-a, penjući smjerom Spray on…Top, WI 10, M9+ 240m. Radi se o vjerojatno najtežem lednom i kombiniranom smjeru na svijetu.

Jos par napomena :-)

Vazno je da svaki put napunimo Slovenski dom kako bi se ciklus nastavio. Oni ce po svemu sudeci nastaviti podrzavati program dokle god im se cini da postoji interes. Pametnom dosta.

Koristim priliku da skrenem pažnju na to kako je ulaz slobodan a donacija fondu poželjna. Dosadašnja praksa bila je da smo u šrabici uvijek nalazili relativno malo novčanica ali u većim apoenima. To znači da oni koji doniraju rade to izdašno ali su u manjini u odnosu na broj posjetitelja. Bliži se kraj godine i prvog ciklusa. Vrijeme je za kovanje novih planova i evaluaciju napravljenog. Jedno od pitanja koje ćemo si postaviti je jesmo li promašili s pristupom kad smo odabrali besplatna događanja računajući na donacije kao izvod prihoda? Da ne duljimo: ajmo svi 5-10kn u džep i razjapit usta u prvi red … naravno samo ako mislite da se praksa s besplatnim ulazom treba nastaviti.

Ratko Johan

Leave a Reply