Bike Polo

 

HARDCOURT BIKE POLO

1891. Irac Richard J. Mecredy osmislio je BIKE POLO kao dio oproštajne zabave povodom završetka svoje trkačke karijere. Vrlo brzo počeli su se pojavljivati klubovi u SAD-u, Irskoj i Velikoj Britaniji. Na Olimpijadi u Londonu, 1908. godine, bike polo uključen je kao demo sport. Od tih početaka do 1999. godine bike polo isključivo se igrao na travi, uključujući i neke od najvećih nogometnih stadiona toga vremena. HARDCOURT BIKE POLO ili polo na tvrdoj podlozi, prvi se puta pojavio 1999. godine u Seattleu. Postepeno su se organizirali hardcourt polo turniri po zapadnoj obali SAD-a. Od 2007. polo se počeo igrati i u Europi.

HARDCOURT BIKE POLO U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj se bike polo pojavio sredinom 2010. Iste godine osnovan je i registriran (The League of Bike Polo) Klub Bike Polo Zagreb. Svi vozači-igrači koji su sudjelovali u prvim polo okupljanjima i utakmicama bili su dio tada rastuće zagrebačke fixed gear scene. Polo u Zagrebu upravo je iz tog razloga do 2011. igran isključivo na fixed gear biciklima. Od 2011. broj sudionika na polo utakmicama je u laganom porastu. Grupa ljudi okupljena oko polo scene u Zagrebu osniva Udrugu Bike Polo Zagreb.  Od osnutka, Klub Bike Polo Zagreb trenutno je jedini službeni klub u Hrvatskoj i jedini na području jugoistočne Europe. Ova usamljenost na području gdje je bicikl duboko ukorijenjen na svim biciklističkim scenama bila je jedan od osnovnih razloga za osnivanje i istoimene udruge. Glavna djelatnost udruge je organiziranje utakmica na području Republike Hrvatske kroz manifestacije tematski povezane s djelatnošću udruge te jačanje suradnje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i široj regiji. Bike Polo Zagreb u stalnom je kontaktu s ostalilm europskim i svjetskim klubovima. Ove godine tri člana kluba sudjelovala su kao tim na kvalifikacijama za europsko prvenstvo ‘EHBPC Paris, 2013’. koje se održalo u Szegedu.

Bike polo podržava pozitivnu biciklističku kulturu bez obzira na background koji imate, svi su dobrodošli. Nadamo se da će se broj klubova, timova i igrača znatno povećati u nadolazećim godinama, ne samo u Zagrebu nego i u ostatku Hrvatske.

Bike polo je brz, ponekad opasan sport. Jedna od onih aktivnosti na koju se odmah navučete, ako je probate. Sve što vam treba je par prijatelja na biciklima, puno tekućine i ravna tvrda površina. Dok čekate na svoj red za igru (a ne trebate puno čekati), gledate tekmu, pijuckate pivu i čavrljate.

Utakmice se trenutno održavaju samo u Zagrebu. Minimalno jednom tjedno u predvečerje na parkiralištu iza NSB-a. Termine utakmica možete pratiti preko…

https://www.facebook.com/BikePoloZagreb
http://bikepolozagreb.tumblr.com/
http://fixedgearzagreb.com/polo/

Matej Pašalić, Bike Polo Zagreb

Leave a Reply