Damir Imamović

When:
18. March 2023. @ 20:00
2023-03-18T20:00:00+01:00
2023-03-18T20:15:00+01:00
Where:
Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Ul. Strossmayerova 1
51000
Rijeka
Cost:
15/20€

Damira Imamovića s pravom nazivaju ”kraljem sevdaha i revolucionarom ovog žanra, redizajnerom balkanskog blusea”. Svestrani sarajevski pjevač, glazbenik rodom iz poznate sevdaške obitelji, karizmatičan je performer i neumorni inovator  u pronalaženju originalnih načina stapanja bogate prošlosti sevdaha s budućnošću koja se širi i osnažuje.

Imamović premijerno dolazi u Rijeku u formi trija, kojeg osim njega čine i Žiga Golob na kontrabasu i Derya Türkan na kemencheu.

Ulaznice su u prodaji i to po cijeni od 15€, a ukoliko ih ostane na dan koncerta cijena će iznositi 20€. Prodajna mjesta su sustav mojekarte.hr, Dallas Music Shop Rijeka, Foto Revija i New Sound (Matulji).

Damir Imamović je sa svojim mnogobrojnim projektima gostovao u Kini, Meksiku, diljem Europe i SAD-a, u prestižnim prostorima poput The Kennedy Center (Washington DC), Concertgebouw (Amsterdam), Kolarac (Beograd), Centre Pompidou (Pariz)…, uz njegov rad snimljen je i dokumentarni film “Sevdah” Marine Andree-Škop (DIM, 2009.), a on sam napisao je i knjigu ”Sevdah” – prvu povijest žanra (Vrijeme, 2016). Vrlo je aktivan i kao predavač tradicionalne glazbe. Njegova zanatska strana urodila je projektom po imenu ”SevdahLab” – putujućim laboratorijom sevdaha, kojim Damir izlaže povijest i estetiku ove tradicionalne umjetnosti. SevdahLab predavanja i radionice održavaju se na prestižnim fakultetima, muzičkim institutima i drugim prostorima u Europi i Americi.

Od 2005. Damir nastupa sa svojim triom, kvartetom “Sevdah Takht”, kao i u prigodnim projektima s Vlatkom Stefanovskim, Tamarom Obrovac, Jelenom Popržan, Jadrankom Stojaković, Natsuki Kido, Draganom Dautovskim, Bojanom Zulfikarpašićem, Bacharom Khalifeom, Ericom Vloeimansom i mnogim drugima. Snimio je šest albuma za Glitterbeat Records i Wrasse Records te je surađivao s producentima poput Chrisa Eckmana i Joea Boyda.

Njegov Posljednji album ”Singer of Tales” iz 2020., snimljen je u suradnji sa producentima Joeom Boydom (Nick Drake, R.E.M., Fairport Convention) i Andreom Goertler, pod redateljskom palicom Grammyem proslavljenog Jerrya Boysa (Buena Vista Social Club, Ali Farka Touré) u izdanju Wrasse Recordsa. Kombinacija njegovog moćnog i okretnog pjevanja uz pratnju gudačkih instrumenta na albumu stvaraju zavodljiv i originalan akustični zvuk. Inspiraciju za album pronašao je u istoimenoj knjizi harvardskog etnografa Alberta Lorda o putovanjima njegova mentora Balkanom u 30-im godinama 20. st. U tim istraživanjima spominju se narodne pjesme koje sežu još iz vremena Homerove Ilijade. 

Program je djelomično sufinanciran od strane Zaklade Kultura nova, Grada Rijeka – odjela za kulturu i Ministarstva kulture i medija RH.

Leave a Reply