Uzemljenje: duodrama za čovjeka i trapez u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo

 
Ove subote i nedjelje, 13. i 14. siječnja, bili smo u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo na solo izvedbi “Uzemljenje: duodrama za čovjeka i trapez”.

 
“Uzemljenje je preispitivanje vrednovanja racionalnosti kao osobne reference, proces u kojem se pojedinac okreće u smjeru objektivizacije sebe i kao općedruštvene pojave glorifikacije objektivnosti. Predstava nastoji istražiti dualnosti i paradokse povezane s takvim konceptom: prikazuje veličanje objektivnosti (kao sredstva osnaživanja osobe) u djelima Heraklita i Nietzschea, ali i mitskih bića vezanih uz tlo, zemlju, kamen – poput divova ili trolova koji su uglavnom okarakterizirani kao nisko inteligentni.
 
Uzemljenje se temelji na pokretu, plesu i manipulaciji objektima. Djelo je zamišljeno kao nastavak prethodne solo izvedbe “Iskrenje: duodrama za čovjeka i trapez”, postavljajući zračnog izvođača u potpuno prizemljenu situaciju s neovješenim trapezom.
Glazbena pratnja nastavlja se u prethodno utvrđenom musique concrete smjeru, ovaj put koristeći zvukove snimljene na različitim lokacijama u islandskoj prirodi, uobličene u soundscape scenografiju predstave. Moglo bi se reći da je Island jedno od mjesta na planetu
gdje smo najbliži iskonskoj, dubokoj zemlji, koja izvire na površinu – te je predstava sa namjerom razvijana tokom rezidencije u Akureyriju kako bi se utjecaj okoline što više inkomponirao u dramaturgiju i vizualni identitet predstave.
 
Predstava je premijerno izvedena na A! Performance festivalu na Islandu u listopadu 2022., a ove izvedbe su ujedno i premijerne u Hrvatskoj. Uzemljenje je podržano od strane Gilfélagið (Akureyri), kluba Močvara (Zagreb) i Zaklade Kultura nova.
 
Tricycle Trauma je izvedbeni kolektiv koji djeluje u Zagrebu. Izvorno bazirani ne izvedbenim
umjetnostima i suvremenom cirkusu, nastoje uključiti elemente, prakse i strategije iz drugih
izvedbenih umjetnosti. Tematski se usmjeravaju prema mračnijim temama i estetici, obično se
služeći ekstremnim oblicima glazbe i njegujući zamršene lo-fi tehnološke postavke.”
 
Autorica i izvođačica: Ivana Pedljo
Oblikovanje svjetla i zvuka: Jasmin Dasović
Kostimografija: Karmen Perković
 
 
photos by Joža

Leave a Reply