Radionica: Umjetničko skriptiranje u komandnoj liniji

Otvorenim softverom do znanja i uštede

Operativni sustavi kao što su Windowsi i macOS stvaraju ozračje nefleksibilnosti pri provođenju osnovnih operacija. Jednostavne zadatke često prepuštamo vlasničkom softveru koji nas prisiljava na plaćanje skupih licenci i učenje upravljanja vlasničkim softverskim sustavima koji s vremenom zahtijevaju sve jača računala.

Ovaj niz radionica taj problem rješava jednostavnim alternativnim tehnikama za obavljanje svakodnevnih zadataka kao što su osnovno uređivanje slike ili priprema videa za društvene mreže – koje u komandnoj liniji možemo napraviti brže i učinkovitije – čime štedimo vrijeme, trud i novac.

Radionica se odvija online u četiri termina u trajanju od tri sata podijeljena u dva modula. Prvi modul fokusira se na demonstraciju mogućnosti i namještanje sustava za rad, dok drugi obrađuje napredne tehnike i oslanja se na praktične vježbe.
Radionica se odvija na engleskom jeziku (uz moguće konzultacije i pojašnjenja na hrvatskom).

Obvezne prijave na:

Modul 1 (17. i 24.9.2022.) – https://cloud.hacklab01.org/index.php/apps/forms/PjWESYFo2Edej4jw

Modul 2 (8. i 15.10.2022.) – https://cloud.hacklab01.org/index.php/apps/forms/s8dgJBSwqbrTGHzY

 Raspored (CEST GMT+2):

  1. modul

Sub 17.9. 16:00-19:00 – Uvod u komandnu liniju na Linux, Windows i macOS operativnim sustavima s praktičnim primjerima i demonstracijom

Sub 24.9. 16:00-19:00 – Uvod u alate za obradu slike i videa u komandnoj liniji (FFmpeg, ImageMagick, SoX)

2. modul

Sub 8.10. 16:00-19:00 – Napredno uređivanje videa u komandnoj ilinij (FFmpeg)

Sub 15.10. 16:00-19:00 – Napredno uređivanje zvuka u komandnoj liniji (FFmpeg, SoX)

 

Voditelji radionica – Ian Keaveny i Vedran Gligo

Ian Keaveny diplomirao je slikanje/grafiku pri Hons Fine Art na Winchesterskoj umjetničkoj akademiji. Njegov rad temelji se na idejama kulture remiksiranja koje je formulirao Lawrence Lessig. U svojoj praksi koristi stari hardver i softver koji pogone isključivo slobodan softver a svoje radove objavljuje pod Creative Commons licencom. Aktivno izvodi performanse i predavanja te višednevne radionice kao dio umjetničke organizacije Format C, te izlaže u području mreže i događanja s temom kritičkog digitalnog stvaralaštva.

http://crash-stop.blogspot.com/

Vedran Gligo –samouki DIY haker / umjetnik / organizator / projektni voditelj. U svojoj svakodnevnoj praksi snažno primjenjuje principe slobodnog softvera i osnažuje lokalnu zajednicu održavajući besplatne i otvorene digitalne radionice u zagrebačkom hacklab01.

Djeluje u području slobodne kulture, promocije GNU / Linux sustava, glitch stvaralaštva, suradničke online umjetnosti velikog razmjera, nezavisne kulturne produkcije, (h)aktivizma (…). Jedan je od kustosa i osnivača Fubara – godišnjeg novomedijskog okupljanja.

https://v3d.space/

Hacklab01 je projekt u partnerstvu AKC i umjetničke organizacije Format C te ga financijski podržavaju Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

https://hacklab01.org/

Leave a Reply