DORF projekcije u Zagrebu i Rijeci

Vinkovci, 29.09.2022.  

Nakon kraće pauze, nastavljamo s DORF projekcijama glazbenih dokumentarnih filmova u Zagrebu i Rijeci.

U klubu Dva Osam u Zagrebu nakon 6 ovogodišnjih projekcija, ponovo srijedom gledamo ekskluzivne projekcije. Zagrebačka premijera filma „Rebel Dread“ (Velika Britanija, Bohemia Media, 2020/režija: William E.Badgley) o velikom Don Lettsu, kojeg smo u kolovozu gledali u Vinkovcima na otvaranju 16. Festivala DORF, zakazana je za 05.10. s početkom od 20:00 sati. Upoznajte jednog od najvažnijih redatelja glazbenih dokumentaraca (dobitnik je i nagrade Grammy 2003. godine za film „Westway to the world“ o legendarnim The Clash). Bavio se glazbom, sudjelovao je na raznim projektima – od igranih filmova (sa Jonathan Demmeom…) preko serija za TV diljem svijeta, autor je više od 300 video spotova (Pretenders, Pogues, Clash, Bob Marley…), bio je manager i suradnik niza sjajnih britanskih punk i post-punk perjanica (The Slits, Public Image, The Clash).

Druga projekcija je 19.10., od 20:00 sati gledamo kultni film „RAT ART: HRVATSKI NEOVISNI UMJETNICI“ (Box Trot Films, 1997, Zev Asher ,Kanada). Zev Asher je tijekom 1994.-95. u par navrata posjetio Hrvatsku, kao glazbenik, putujući diljem zemlje dokumentirao i intervjuirao je umjetnike s kojima se susreo. Ovi intervjui postali su temelj za njegov prvi dokumentarni film – u kojem razgovara s raznim umjetnicima, dizajnerima, glazbenim producentima, redateljima…(Šumski, Satan Panonski, Sexa, R. Raknic, Buzzers, Voodobuddah, R.U.R. Synthemesc, Cul-de-Sac, Ha det Bra, Let 3, Davor Rocco, Noise Slawonische Kunst, T.R.I.P. Zone Compilation, Ronaldo & the Loaf, Metal Guru, Roughage). Video sagledava nezavisne umjetnike, koji stvaraju u kontekstu društva u ratu i neobično je važan dokument scene. Film gledamo ljubaznošću Instituta za suvremenu umjetnost.

Ujedno najavljujemo projekcije glazbenih dokumentarnih filmova do kraja godine u Rijeci, u klubu Beertija – također srijedom, dva puta mjesečno. Prve su na redu 12. i 29.10. od 20:00 sati. Ulaz je slobodan.

Pratite najave i na Facebook/Instagram profilu DORF Festival

Leave a Reply