Ukleti Dukat izbacio debitantski album “Odavno s druma”

Mladi slavonski bend Ukleti Dukat 22.08. je izbacio svoj debitantski album “Odavno s druma”

Riječ je konceptualnom albumu koji opisuje jedan dan na slavonskom selu, počinje od ranog jutra buđenjem i tematski se proteže sve do sitnih sati u svatovima. Ovakva tema je poslužila kao platforma za umjetnički eksperiment spajanja tamburaške glazbe sa psihodeličnim garažnim rockom. Cijeli projekt vodi Lord Čardak, koji je cijeli album (osim 3 obrađene pjesme) napisao, aranžirao, konceptualno osmislio te na albumu snimio sve gitare, bas, primu, perkusije i lead vokale. Za album je također napravio i album cover u tehnici linoreza.

Na albumu su također pomogli i Mito Matija (basprim, back vokali, lead vokal na 5.), Duh s Ravnica (bubnjevi, back vokali), Čika Nikola (bas na 1 i 5, back vokali) i Brane Slanina (back vokali). Ukleti Dukat nastoji spojiti dva oprečna glazbena stila koja se dosad nisu susrela, a koja u sebi imaju fantaziju, romantiku i nostalgiju. Spajanjem ova dva stila želi se dati novi pojam bećarluka i naglasiti DIY (uradi sam) način umjetničkog stvaranja, koje je pod utjecajem stare šokačke i narodne kulture. Upravo zato sam za svoje umjetničko stvaralaštvo smislio termin “ŠokaDIYa” koji obilježava moderne oblike vizualne umjetnosti i glazbe pod utjecajem šokačke kulture. 

Što se tiče utjecaja, na nas vrše utjecaje Zvonko Bogdan, Zlatni Dukati i stari ciganski tamburaši, koliko i the Velvet Underground, Brian Jonestown Massacre, King Gizzard & Lizard Wizard i The Growlers. Želimo donijeti originalnost i zanimljivost u slavonsko stvaralaštvo koje je mnogo puta u umjetnosti okarakterizirano kao “zaostalo” i “naivno”, kao i dati novi žar i zanimljivost kako psihodeličnom rocku, tako i tamburaškoj glazbi.

Nadamo se da ćete naš album preslušati i dati nam recenziju na Vašoj stranici.

LINK : Odavno s druma

Bandcamp UkDuk 

Leave a Reply