OHOHO Festival (17. – 19.4.2014.)

OHOHO-100

 

U organizaciji Autonomonog kulturnog centra Attack , Ohoho festival će se održati od 17.- 19.travnja 2014. u prostorima bivše tvornice Medika, Pierottijeva 11. Fokus festivala je na uličnoj umjetnosti i nezavisnom stripu. Ohoho festival zamišljen je prventsveno kako bi se omogućio prostor neafirmiranim umjetnicima/cama , ali i umjetnicima/cama koji/e stvaraju u undergroundu, za neometano izlaganje , za razmjenu iskustava, edukaciju.

PROGRAM FESTIVALA

ČETVRTAK 17.4

15.00 DVORIŠTE : BURZA STRIPOVA

Burza strip izdanja dati će pregled samoizdatih albuma i materijala vezanih uz strip, različitih kolektiva iz regije. Izlažu Kosmoplovci , Turbo comix, Greed graphics , Dirty editions , Komikaze, Tvrdokorne mrlje, Slušaj najglasnije.

Dirty editions je dio velikog korporacijskog giganta „Dirty records” koji je u 25. godina producirao, objavljivao i predstavljao autore/ce, djela, događaje i pojave kao „dizajn vremena”. Od mnoštva knjiga, filmova, teatra, stripova, nosača zvuka kojima su se kroz godine bavili, izdvojila se skromna edicija, opredjeljena za objavljivanje knjiga, stripova, grafičkih novela i hibridenih žanrova. Namjera Dirty editionsa je da budeu prepoznatljivi po estetici i „socijalnoj plastici” u kojoj paze da se autori i proizvodi adekvatno odnose prema prostoru, vremenu i događanjima kako u regiji , tako i izvan granica nje. Uzbudljivi u procesu, jasani i precizani u produkciji Dirty editions je poštovao standarde, poštene odnose i iznad svega kvalitetu djela koje objavljuje. Od Ivana Pravdića, Aleksandra Zografa, Wostoka, Smuđe, NS punk verzije do Ivane Percl, Dunje Janković i Snežane Žabić njihova izdanja su upravo ono što smo i željeli iskren – zanosno odan odnos prema sebi i životu.

Turbo Comix kolektiv čine Johanna Marcadé (Francuska), Bruno Tolić (Hrvatska) i Mileta Mijatović (Srbija). Kolektiv je baziran u Pančevu i djeluje na više kulturnih „frontova”. Osim vlastitom umjetničkom praksom, bave se izdavaštvom i promocijom underground stripa (osnivači su i dio organizacije festivala nezavisnog stripa „Novo Doba“). Izdavačka aktivnost usmjerena je prema promociji stripa regije u lokalnom kontekstu ali i u inozemstvu. Projekti i promocije nastoje povezati i učvrstiti raštrkanu mrežu malih izdavača i umjetnika te njihov rad približiti publici iz bliskih kulturnih miljea ako što su muzika, književnost, likovne umjetnosti i film.

U autorskim projektima, Turbo Comix bavi se stripom, animacijom i ilustracijom koristeći imaginarij popularne i undergorund kulture u cilju stvaranja komunikativnih, zabavnih i subverzivnih umjetničkih djela.

www.turbocomix.eu/blog

Festival nezavisnog stripa Novo Doba se od 2010. godine održava u Beogradu i Pančevu u organizaciji kolektiva Turbo Comix (Turbo Strip). Program festivala realizira se u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Kulturnom centru Rex, Kulturnom centru Grad i Inex Filmu u Beogradu, Galeriji Elektrika i Domu omladine u Pančevu. Festival pruža prošireni pregled nezavisne scene potem svakodnevnih izložbi, koncerata, video projekcija i radionica. Na taj način Novo doba uspijeva prezentirati spektar nezavisnih autora/ca, medija, stilova, tehnika, podžanrova, vještina, lijepih vještina, kontrakultura, kultura i nekultura.

www.novodobafestival.net

www.facebook.com/NOVODOBAFESTIVAL

17.00 DVORIŠTE: STRIP RADIONICA “DOK NAS LJUBAV NE UBIJE” po motivima teksta Radovana Popovića. Radionicu vode Wostok & Sanja S.

Wostok & Sanja S. su strip tandem koji intenzivno surađuje od 2011. U tom razdoblju su održali čitav niz strip radionica i izložbi, kreirali niz izdanja fanzina “Krpelj” kao i mixed-media projekata koji su uključivali nastupe u okviru grupe “Tehno Muda“. Osim toga, Wostok i Sanja bave se i produkcijom low fi filmove, koje ćemo imati priliku pogledati na festivalu . Svoje stripove objavljivali su u: “Night of the fandom”(U.S.A),”Crack”(Italija),””Buraco”(Portugal),”Dum Spiro”(Slovenija),”Komikaze”(Hrvatska),”Russian avantgarde in comics”,”Novo Doba”,”Symposion”(Srbija)….

19. 00 JOGURT: OTVARANJE IZLOŽBE SUPERSONIČNO RASTOJANJE

Izložba je dobila svoj koncept kroz otvoreni poziv festivala umjetnicima/cama. Kriterija odabira nije bilo, s ciljem da se festival otvori svima koji žele izlagati neovisno o mediju i konceptu, iskustvu ili svojem CV-ju. Osim različitih radova umjetnika/ca izložbu će upotpuniti i strip radovi kolektiva Turbo comix, Komikaze, Kosmosplovci i mnogi drugi.

19.30. MIKROGALERIJA: OTVARANJE IZLOŽBE POSTER EXTRAWAGANZA

Svoje plakate izlažu: Igor Hofbauer, Miro Župa, Tvrdokorne Mrlje, Miron Milić, Fanzin Ceger, Miroslav Lazendić, Septic, Wostok, Novo Doba

SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA

21.00 DVORIŠTE: KOLEKTIV SITOSTISAK : ” DA ŠTAMPAMO ZAJEDNO”

Za otvorenje ovogodišnjeg Ohoho!Festivala D.I.Y. sitotiskarski i performerski kolektiv SitoStisak u dvorištu će AKC Medika izvesti sitotiskarski spektakl “Da štampamo zajedno”.

Za izvođenje performansa neophodna je tročlana interakcija na liniji: radnici/izvođači performansa — radnici/izvođači radova koji se tiskaju — su-djelovatelji koji žele ove radove otisnute na svojoj odjeći.

Izvedba je plod zajedničkog Rada kolektiva SitoStisak i 8 umjetnika koji su joj pripustili svoje radove.

Važna napomena: potrebno je da posjetitelji izvedbe ponesu sa sobom odjeću na kojoj žele odštampan neki od 8 ponuđenih motiva. U protivnom bit ćemo prisiljeni odjeću sa istih – skinuti.

Još važnija napomena: čitava se izvedba SitoStiska čvrsto zasniva na potpuno neprofitnoj osnovi i na žilavoj Volji i Želji svih ljudi koji u njoj sudjeluju

http://vimeo.com/87804122

22.30 KLUB ATTACK : OHOHO ZABAVA

U glazbenom programu za otvaranje festivala nastupiti će Dedice (Srbija), Tehno muda ( Srbija) i osebujni kakntautor Faraon Slavko (Zagreb). Nakon koncerta zabava će se nastaviti uz dj slekciju popularnih hitova uz DJ Jahvo

https://www.facebook.com/tehno.muda?fref=ts

https://www.facebook.com/pages/Dedice/521068924646572

https://www.facebook.com/faraon.slavko

PETAK 18.04.

12.00 DVORIŠTE : GRAFITTI JAM

Ovogodišnji dvodnevni Graffiti jam osim domaćih rezidenta aerosol umjetnosti i klasičnog street arta ugostiti će umjetnike/ce iz Beograda, Ljubljane, Sarajeva

Crtaju street art umjetnici/e:

Lonac /Zagreb/ specijalizirao na muralima, vrlo vidljiv umjetnik na ulicama, prepoznatljiv po svom stilu, ne samo u Hrvatskoj. Radovi mu hiperrealistično prikazuju osobna stanja svijesti , kojima vrlo zanimljivo , propitkuje, provocira, šokira i potiče na razmišljanje http://lonac.blogspot.com/

Artuditu /Zagreb/ slikarski mladi dvojac, široko vidjiv na ulicama; http://artu-ditu.blogspot.com/, http://www.facebook.com/thehungrysmellyfish/photos

Maja Maar,predana crtačica, koketira s animacijom, fotografijom i dizajnom, a ni vandalizam joj nije mrzak. Sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi fotografija (Modni Ormar, Intergrafika, Pravo na Grad) te nekoliko skupinih multimedijskih izložbi. Članica umjetničkog kolektiva Elektroliza Politra. Imala je čast surađivati s divnim ljudima na zabavnim projektima, koje možete vidjeti na http://www.behance.net/Maja_Maar Rado hrani ljude.

Linnch It , vizualni umjetnik iz Herceg Novog, od 2006. baziran u Beogradu. Bavi se prvenstveno ilustracijom i dizajnom karaktera, ali i ekperimentira s live videom i sve ozbiljnije animacijom.

Linnchov rad je duhovita i oštroumna kritika društva u kojem živi. Radovi su mu satirični, ironični, a poruke u njegovim crtežima i njihova višeslojnost su nešto što ga u velikoj mjeri razlikuje od brojnih ilustratora mlađe generacije.

Zajedno sa dizajnerom Mirkom Lazarevićem, 2008. godine osniva D-Bend studio, sa fokusom na alternativnijem kreativnom izrazu, uz izbegavanje korporativnog pristupa dizajnu. Sa istomišljenicima iz Herceg Novog i Beograda pokretač je festivala suvremene umjetnosti u Herceg Novom pod nazivom Sinestezija, koji se održava od 2011. U posljednje vrijeme ogroman fokus posvećuje crtanoj animaciji kroz novo-nastali studio za video produkciju – Rudnik Film. Sa animatorom Noyz-om, nedavno je zavrsio ilustrirani spot za crnogorski hip hop bend Who See i numeru “Dinamida”. Hrvatskoj publici se predstavio kroz učešće na Muzeju Ulicne Umjetnosti 2013, dok je u studenom 2013 odrzao svoju drugu samostalnu izlozbu pod nazivom “Baaad Dog” u galeriji Boonika u Zagrebu. www.linnch.it

Crtaju još zagrebački umjetnioci/e: Stipan Tadić, Filip Pilj , Fudge , Sleepy, Bins , Lav, Remić Čićo i Mateo, Panda 186, Wex, Svenki , Pils, Neven Žirafa, Necro One, Sušec, Tree, MOnika, LUka, GaZZz, Mazalo i Struja.

15.00 DVORIŠTE : BURZA STRIPOVA

Izlažu Kosmoplovci , Turbo comix, Greed graphics , Dirty editions , Komikaze, Tvrdokorne mrlje, Slušaj najglasnije …..

S T U D I O S T R I P -kosmoplovci čine profesor Aleksandar Opaćić, Radovan Popović, Danijel Savović . Osnovan 23. septembra 2001. u prostorijama kosmoplovaca, a oni su osnovani prije svega. Studiostrip čine svi kosmoplovci koji se bave stripom, znači svi. Trenutno ih je oko devet deset. Kor studija su dedice, a izdavačka djelatnost studija je za sad predstavljena sa nekoliko štampanih i još više elektronskih izdanja. Većina radova nije objavljena, još veća većina nije obrađena , dok najveća većina još nije nastala. Studiostrip je u dosluhu sa sličnim grupama i organizacijama kao što su Turbo comix iz Pančeva, Krpelj prodakšn iz Vršca, Komikaze iz Zagreba, Crack iz Rima, Wormgod iz Malmoea, Entropija comix iz Subotice. Suorganizator NOVO DOBA.

www.kosmoplovci.net

www.studiostrip.kosmoplovci.net

www.novodobafestival.net

15.00 MIKROGALERIJA: IZLOŽBA POSTER EXTRAWAGANZA

Svoje plakate izlažu: Igor Hofbauer, Miro Zupa, Tvrdokorne Mrlje, Miron Milic, fanzin Ceger, Miroslav Lazendic, Septic, Wostok, Novo Doba

15.00 JOGURT: IZLOŽBA SUPERSONIČNO RASTOJANJE

17.00 DVORIŠTE: STRIP RADIONICA “DOK NAS LJUBAV NE UBIJE” po motivima teksta Radovana Popovića. Radionicu vode Wostok & Sanja S.

17.00 DVORIŠTE : STENCIL ART RADIONICA Oblik ulične umjetnosti ali u drugačijem mediju. Umjesto na ulici, u manje opasnoj i jednostavnijoj verziji rade se šablone sa samoljepljivom prozirnom folijom na plastično platno. Motivi se prenose na platno te izrezuju skalpelom. Nakon toga slijedi prebojavanje željenom bojom u spreju, na kraju se skida prozirna folija čime dobivamo šablonu koja se poslije stavlja u stakleni okvir i vješa na zid.

Voditelj radionice – Mario Miličić graffiti umjetnik i grafički dizajner

 

17.00 DVORIŠTE: LIVE SITOTISAK Radionica koja će vam omogućiti da sami ili uz pomoć vrsnih znalaca odštampate plakat ili neki motiv na komad odjeće. Sitotisak na majice vod dr Gnoj dok live stampanje postera vode Tvrdokorne Mrlje.

^…industrija je proglasila mrlje za nešto loše čega se treba bojati. Majka u reklami vidi svoje zaprljano dijete i uspaniči se, odmah ga tjera da se presvuće i opere… Mrlje su nepoželjne, štetne… Ali imamo baš pravi deterdžent koji skida čak i tvrdokorne mrlje! Imamo najnovija sredstva koja ubijaju sve bakterije i mikroorganizme koji se skrivaju u njima! Panika je opravdana ali postoji rješenje… U stvari, potpuno čist može biti samo neko ko živi u staklenom zvonu. Mrlja je dokaz da radiš, stvaraš, jedeš, jebeš, drkaš… Mrlja je dokaz da si živ!^

TVRDOKORNE MRLJE proizvode stripove, slike, crteže, postere, grafike, fleke, šarotine… sličice iz života insidera i outsidera… visoki koncept i niski udarci… naturalizam, nadrealizam, apstraktni sotonizam…

Tvrdokorne Mrlje na OHOHO! festivalu predstavljaju svoju produkciju i štampaju postere uživo!

19.00 INFOSHOP/KNJIŽNICA PIPPILOTTA: PROJEKCIJE FILMOVA

Neki od filmova koji će biti prikazani su iz bogate produkcije

Zlikovca i Wostoka:

“VRŠAČKI TWIN PEAKS” – ZLIKOVAC & WOSTOK 10 min.

“SUMRAK IDOLA”- SANJA S. 5 min.

“NAJVEĆE DRUŠTVENO ZLO!” – WOSTOK 8 min.

“BOKTERI” – WOSTOK 7 min.

“SVI NA JEDNOG” – WOSTOK 5 min.

“GOSPODI PODMILUJ” – ZLIKOVAC 8 min.

19.00 GALERIJA SIVA: OTVARANJE IZLOŽBE BEOGRADSKA PRIČA

Koncept izložbe “Beogradska priča” predstavlja seriju slika dvojice umjetnika Zuluma i Hope. Kroz svoje radove prikazuju svakodnevne i neuobičajne situacije, razmišljanja i emocije, s kojima se susreću u svakodnevnoj egzistenciji u vlatitom gradu. Ovi entiteti, s jedne strane pšrikazani su na sirov, šaljiv i direktan način, dok se s druge strane odlikuju simbolikom i metaforičnšću. Cjeli koncept je uobličen činjenicom da osobe iz istog okruženja prolaze kroz slične, a iste stvari, svako na svoj način, s povremenim poklapanjima i odudaranjima u stavovima, s doživljajima života, cjelokupne biti osećaja grada i okruženja u kome se nalaze.

https://www.youtube.com/watch?v=bgFtRrc1quE&feature=youtu.be

SUBOTA 19.4.

12.00 DVORIŠTE : GRAFITTI JAM

Crtaju: Stipan Tadić, Filip Pilj , Fudge , Sleepy, Bins , Lav, Remić Čićo i Mateo, Panda 186, Wex, Svenki , Pils, Neven Žirafa, Necro One, Sušec, Tree, MOnika, LUka, GaZZz, Mazalo i Struja, lonac, Artuditu, Linnch it, Tru Skool. (Sarajevo) Animals (Slovenija) http://amor-anmls.tumblr.com/, Guns Crew (Slovenija), 1107 klan (Slovenija) https://www.facebook.com/pages/1107-Klan/136096679897333?ref=hl

15.00 DVORIŠTE : BURZA STRIPOVA

Izlažu Kosmoplovci , Turbo comix, Greed graphics , Dirty editions , Komikaze, Tvrdokorne mrlje, Slušaj najglasnije …..

15.00 MIKROGALERIJA: IZLOŽBA POSTER EXTRAWAGANZA

Svoje plakate izlažu: Igor Hofbauer, Miro Zupa, Tvrdokorne Mrlje, Miron Milic, fanzin Ceger, Miroslav Lazendic, Septic, Wostok, Novo Doba

15.00 JOGURT: IZLOŽBA SUPERSONIČNO RASTOJANJE

15.00 GALERIJA SIVA: IZLOŽBA BEOGRADSKA PRIČA – ZULUM I HOPE

17.00 DVORIŠTE: STRIP RADIONICA “DOK NAS LJUBAV NE UBIJE” po motivima teksta Radovana Popovića. Radionicu vode Wostok & Sanja S.

17.00 DVORIŠTE : STENCIL ART RADIONICA

19.00 INFOSHOP/KNJIŽNICA PIPPILOTTA: PROJEKCIJE FILMOVA

Josip Bolonić – Joža, samoprozvani režiser, montažer, kamerman, d.j. i animator. Trenutačno sudjeluje u radu na http://www.subsite.hr/ , glasilu udruge za nove sociokulturne inicijative. Prkiazujemo njegovu video produkciju:

ŠKVER (2013), 26 min.Dokumentarni film o Škver-Art festivalu, umjetničkom projektu koji se 2013.godine održao četvrti puta u Lošinjskom škveru.

TIGROVA MAST – Ko ide po selu dobi po čelu (2010)Spot

RENT A PILL – Probudi se (2010)Spot

NOVO DOBA (2013), 30 min.

Joža Bolonić- Josip Džavo prvi, najstariji zagrebački mladić, arhivar i kolekcionar, potrudio se da zabeleži, predstavi, konfrontira i izluči ne samo centralne otadžbinske događaje festivala, nego i ono što je možda i najvažnija tekovina ovog festivala, tišinu i buku između događaja, privatna mišljenja i psovke, klevete i gluposti iz ustiju organizatora i gostiju, gostiju i organizatora.

M.F.C.-Memoires of self loathing zombie necrophiliac (2011)Spot

CRAWANDER – Please let me crash (2012)Spot

VENGEANCE A GO GO (2007), 9 min.Stop animacija

OHOHO! Festival stripa i ulične umjetnosti (2013), 12 min.Kratki dokumentarni film o prošlogodišnjem Ohoho! Festivalu.

22.30. MIKROGALERIJ : ZATVARANJE FESTIVALA Zabava uz djicu Cica Mica iz Slovenije. Glazbeni raspon je od šlagera 60tih do synth muzike 80ih, sve uz pratnju bezvremenske trešerice.

https://soundcloud.com/brzh/jalla-jalla-29-3-2012

Video zapis s prošlogodišnjeg Ohoho festivala!

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=MTp572KExS4&w=615&h=400]

 

Leave a Reply